Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

SR chce posilniť spoluprácu so Španielskom v oblasti obrany

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva obrany SR Marian Majer. Foto: TASR Martin Baumann

Majer informoval veľvyslankyňu o modernizácii Ozbrojených síl SR.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slovensko má záujem posilniť bilaterálnu spoluprácu so Španielskom v oblasti obrany a bezpečnosti. Potvrdil to štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Marian Majer počas pondelkovej diskusie s veľvyslankyňou Španielskeho kráľovstva v SR Loreou Arribalzagovou Ceballosovou. Stretol sa s ňou v súvislosti so svojou plánovanou návštevou medzinárodného veľtrhu vojenskej techniky FEINDEF v Madride. Informovala o tom hovorkyňa MO Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Aj napriek už existujúcej forme spolupráce so španielskymi partnermi sa nazdávame, že oblastí, v ktorých možno spojiť snahu a sily pre vzájomný rozvoj, je viacero, a budem rád, ak sa niektorá z načrtnutých možností bude realizovať," povedal Majer. Ako príklad zintenzívnenia spolupráce ponúkol Majer veľvyslankyni využitie výcvikového centra Lešť, špecializovaný výcvik v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej obrany v Zemianskych Kostoľanoch a tiež vojenskú spoluprácu v rámci účasti na cvičeniach Slovak Shield a Toxic Valley. Príležitosťou podľa neho môže byť aj vojenské vzdelávanie s využitím kapacít a medzinárodných kurzov Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Majer informoval veľvyslankyňu o modernizácii Ozbrojených síl SR. V súvislosti s aktuálne sa uskutočňujúcim projektom obmeny techniky pozemných síl, pásových a kolesových vozidiel podporil požiadavku MO SR o predloženie ponúk oslovených krajín vrátane Španielska.