Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Rezort obrany eviduje väčší dopyt po informáciách o vstup do OS SR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Situácia na Ukrajine u občanov SR podľa MO SR vyvoláva mnohé otázky ohľadom plnenia obsahu brannej povinnosti, prípadne o možnostiach zaradenia do aktívnych záloh.

Bratislava 11. marca (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR eviduje v týchto dňoch zvýšený dopyt po informáciách o podmienkach vstupu do Ozbrojených síl (OS) SR. Ako vojna na Ukrajine ovplyvní celkový záujem o službu v armáde, zatiaľ rezort pre krátkosť trvania situácie nedokáže zhodnotiť. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Vzhľadom na to, že vojna na Ukrajine prebieha dva týždne a proces prijímania do Ozbrojených síl SR, prípadne prihlásenia sa do aktívnych záloh trvá dlhšiu dobu a je podmienený vyhlásením výberových konaní, nie je možné jednoznačne zhodnotiť vplyv aktuálnej bezpečnostnej situácie na prejavený záujem," uviedla hovorkyňa.

Situácia na Ukrajine u občanov SR podľa MO SR vyvoláva mnohé otázky ohľadom plnenia obsahu brannej povinnosti, prípadne o možnostiach zaradenia do aktívnych záloh. "Či to bude možné hodnotiť ako nárast, budeme vedieť až na základe počtu podpísaných dohôd. V súčasnosti prejavený záujem nie je možné hodnotiť ako výrazný nárast," doplnila Kovaľ Kakaščíková. V aktívnych zálohách je v súčasnosti zaradených 136 vojakov.

O službu v ukrajinskej armáde v rámci cudzineckej légie zatiaľ oficiálne požiadali dvaja občania SR. Ich žiadosti musí posúdiť prezidentka SR Zuzana Čaputová.