Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MO SR navrhuje zmeny v pláne vojenských cvičení na druhý polrok

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Doplniť by sa malo aj cvičenie v Bosne a Hercegovine, kde si majú slovenskí vojaci overiť spoluprácu v medzinárodnom prostredí v operácii EUFOR Althea.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Do zoznamu vojenských cvičení na druhý polrok 2022 na území Slovenska by mal pribudnúť výcvik GCI s českými vojakmi. Doplniť by sa malo aj cvičenie v Bosne a Hercegovine, kde si majú slovenskí vojaci overiť spoluprácu v medzinárodnom prostredí v operácii EUFOR Althea. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu súhlasu vlády, ktorú Ministerstvo obrany (MO) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Súhlas s prechodom cez územie Slovenskej republiky navrhuje rezort rozšíriť aj na účastnícke a členské štáty medzinárodných zmlúv z oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti s výnimkou Ruska a Bieloruska. "Dôvodom doplnenia je zabezpečenie plnenia záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv z oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti," uvádza sa v materiáli.

Aktuálny súhlas s prechodom platí pre ozbrojené sily členských krajín NATO a Partnerstva za mier okrem Ruska a Bieloruska na účel plnenia ich úloh v súlade s medzinárodnými zmluvami, respektíve medzinárodným právom. Krajiny tak môžu urobiť na základe oznámenia a povolenia požadovaného na základe slovenskej legislatívy alebo medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná.

Ruská federácia by sa mala podľa návrhu tiež odstrániť zo zoznamu krajín, na územie ktorých môžu byť príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR vyslaní na základe Zmluvy o otvorenom nebi podpísanej 24. marca 1992 v Helsinkách.