Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Pamiatku obetí invázie si pripomenul aj rezort obrany

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Okupácia pretrvala až do roku 1991, pričom odsun sovietskych vojsk trval 16 mesiacov.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Obete vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa si v sobotu na Šafárikovom námestí v Bratislave pripomenul aj rezort obrany. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Zrada, sklamanie, beznádej - tieto tri slová zrejme najlepšie ilustrujú pocity ľudí pri spomienke na túto časť našej histórie. Tzv. normalizácia, ako reakcia na demokratické snahy, priniesla občanom našej vlasti množstvo beznádeje, neslobody a morálneho úpadku, ktoré definitívne ukončili až historické udalosti novembra 1989," povedal zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Štefan Kovács.

Rezort obrany pripomenul, že 18. a 19. augusta 1968 boli vo východiskových priestoroch na území Nemeckej demokratickej republiky, Poľska, Maďarska a v západnej časti Ukrajiny koncentrované vojenské zoskupenia intervenčných vojsk. Rozdelené boli na tri armádne skupiny – mali k dispozícii 165.000 vojakov, 4600 tankov a 700 lietadiel. Tieto počty sa však postupne v nasledujúcich hodinách a dňoch zvyšovali až na úroveň takmer 500.000 vojakov.

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa sa začal v noci z 20. na 21. augusta 1968 ako operácia pod krycím názvom „Dunaj". Cieľom vojenskej intervencie sovietskych vojsk bolo podľa MO SR presadenie sovietskeho modelu, tzv. normalizácie spoločnosti a zlikvidovanie pokusu o demokratizáciu spoločnosti.

Okupácia pretrvala až do roku 1991, pričom odsun sovietskych vojsk trval 16 mesiacov.