Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MO: SR podporila doposiaľ Ukrajinu vojenskou pomocou za 154 mil. eur

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas rokovania 82. schôdze vlády SR 1. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Všetku slovenskú pomoc ocenil v telefonáte s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) jeho ukrajinský kolega Olexij Reznikov.

Bratislava 8. júna (TASR) - Slovensko doposiaľ podporilo Ukrajinu vojenskou pomocou v hodnote približne 154 miliónov eur. Všetku slovenskú pomoc ocenil v telefonáte s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) jeho ukrajinský kolega Olexij Reznikov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Reznikov ocenil tiež ochotu hľadať ďalšie možnosti pomoci, ako aj konštruktívny postup rokovaní. Tie uplynulý týždeň vyústili do uzatvorenia kontraktu na komerčný predaj ôsmich samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobca tejto techniky, štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence patriaca pod rezort obrany, v dohľadnej dobe pár týždňov ukončí výrobu prvých kusov húfnic pre Ukrajinu, priblížila hovorkyňa.

"S ministrom Reznikovom hovoríme o aktuálnych potrebách Ukrajiny, ktoré sa menia v závislosti od vývoja situácie. Hľadáme možnosti a cesty, ako vyjsť týmto prosbám v ústrety, no samozrejmosťou je vzájomné porozumenie pre reálne možnosti našej krajiny," povedal Naď. Ukrajina si podľa neho môže byť istá autenticitou ochoty Slovenska pomáhať.