Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany predložil nové súťažné podmienky na 3D rádiolokátory

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové požiadavky sú podľa rezortu transparentnejšie a výhodnejšie pre SR, pričom obsahujú podmienku zapojenia domáceho obranného priemyslu, a sú v súlade s potrebami Ozbrojených síl SR.

Bratislava 24. júla (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR predložilo nové súťažné podmienky na 3D rádiolokátory, ktoré začalo obstarávať ešte predošlé vedenie. Nové požiadavky sú podľa rezortu transparentnejšie a výhodnejšie pre SR, pričom obsahujú podmienku zapojenia domáceho obranného priemyslu, a sú v súlade s potrebami Ozbrojených síl SR. Vládne návrhy od oslovených krajín očakáva rezort do 30. septembra. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Nové žiadosti o vládne návrhy (RfGP – Request for Governmental Proposal) v piatok odovzdal štátny tajomník MO SR Marian Majer zástupcom vlád Francúzska, Holandska, Izraelu, Maďarska, Poľska, Veľkej Británie, Spojených štátov amerických, Španielska, Talianska a Turecka. Ide o krajiny, ktoré majú kapacity na dodanie požadovaných nových 3D rádiolokátorov a komunikovali s rezortom obrany o tomto projekte aj v minulosti.

Rezort obrany počíta s obstaraním 17 kusov 3D rádiolokátorov v predpokladanej sume 155,09 milióna eur s DPH. „Ministerstvo obrany žiada jednotlivé vlády o predloženie komplexnej ponuky pre obmenu všetkých typov 3D rádiolokátorov, teda šesť kusov stredného, päť kusov malého a šesť kusov blízkeho dosahu, pričom chceme tiež jednotlivé ponuky na každý typ 3D rádiolokátora samostatne,“ priblížil Majer. Súčasťou žiadosti je aj požiadavka na zapojenie slovenského obranného priemyslu do procesu realizácie zabezpečenia dodávok, výroby a servisnej činnosti predmetnej 3D rádiolokačnej techniky.

Radary sú podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) v súčasnosti najväčším problémom z hľadiska techniky Ozbrojených síl SR. "Drvivá väčšina zavedených radarových systémov je už po dobe svojej životnosti, niektoré už veľmi dlho. Ostali sme v situácii, keď dovtedajšie riešenie obstarania 3D radarov nespĺňalo naše predstavy o transparentnosti, avšak zrušenie celého procesu a začatie úplne nového by naše ozbrojené sily stálo ďalšie štyri roky čakania, a to si nemôžeme dovoliť," vysvetlil.

Cieľom obmeny rádiolokačnej techniky Vzdušných síl Ozbrojených síl SR je zabezpečenie nepretržitého rádiolokačného prieskumu, riadenia letovej prevádzky a zabezpečenia neustáleho prehľadu o vzdušnej situácii Slovenska v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS). Ako informoval rezort, súčasťou obstarania novej rádiolokačnej techniky je aj dovybavenie palebných systémov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR potrebnou rádiolokačnou technikou.

Súčasný minister obrany sa rozhodol upraviť súťaž pre otázky týkajúce sa transparentnosti procesu, na ktorý dostal aj niekoľko oficiálnych medzinárodných sťažností.