Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prísahu zložilo 351 absolventov základného vojenského výcviku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zavŕšením základného vojenského výcviku sú noví profesionáli pripravení na výkon základných funkcií v útvaroch a zariadeniach OS SR.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Slávnostnou vojenskou prísahou v piatok v priestoroch martinskej Základne výcviku a mobilizačného doplňovania ukončilo sedemtýždňový základný vojenský výcvik 351 čakateľov prípravnej štátnej služby a kadetov akadémie ozbrojených síl, z toho 94 žien. Okrem nich slávnostnú vojenskú prísahu zložilo aj 49 absolventov 11-týždňovej dobrovoľnej vojenskej prípravy, z ktorých 30 chce pokračovať v radoch Ozbrojených síl (OS) SR. Informovalo o tom Ministerstvo obrany (MO) SR.

Na slávnostnom akte prítomný štátny tajomník rezortu Marian Majer ocenil rozhodnutie všetkých prisahajúcich vstúpiť do ozbrojených síl v neľahkej dobe. "Ozbrojené sily SR sú základom nielen bezpečnosti, ale aj fungovania tohto štátu. Je to tak najmä vďaka osobnej kvalite každého jedného jednotlivca v ozbrojených silách. Práve personál je niečo, na čom OS SR stavajú svoje dobré meno - na čo sa môžeme spoľahnúť a na čo sme hrdí," vyzdvihol.

Zavŕšením základného vojenského výcviku sú noví profesionáli pripravení na výkon základných funkcií v útvaroch a zariadeniach OS SR. Po úspešnom ukončení ďalšieho odborného výcviku nastúpia k príslušným útvarom OS SR na predurčené funkcie.

Rezort obrany pripomenul, že tento rok ide už o tretiu skupinu slávnostne "vyradených" absolventov základného výcviku. V máji zložilo prísahu takmer 200 a vo februári viac ako 460 nových profesionálnych vojakov, čo bol zároveň najvyšší počet nováčikov skladajúcich prísahu v jeden deň od existencie profesionálnych OS SR. Celkovo tak tento rok zložilo vojenskú prísahu už viac ako 1000 absolventov základného výcviku.