Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Prví štyria piloti ukončili dvojročný kurz na F-16

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Katarína Bačová

Celkovo je na výcviku v USA 16 pilotov, z toho šiesti majú byť vedúcimi skupín.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Prví štyria slovenskí piloti ukončili dvojročný základný kurz na stíhacie lietadlá F-16 v USA. Ich príprava bude pokračovať ďalším výcvikom, v rámci ktorého naberú ďalšie skúsenosti a následne absolvujú výcvik na vedúcich skupín. Ministerstvo obrany (MO) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Pilotom boli počas slávnostnej ceremónie v priestoroch Pima Air and Space Museum v Tuscone odovzdané certifikáty o ukončení kurzu a absolventom sa prihovoril aj americký brigádny generál Jeffrey Butler, ktorý ocenil vysokú profesionalitu a prístup slovenských vojakov a poďakoval im za podané výkony počas celého výcviku," priblížil rezort. Pilotov svojou prítomnosťou osobne podporil aj veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Róbert Tóth.

Celkovo je na výcviku v USA 16 pilotov, z toho šiesti majú byť vedúcimi skupín. Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby v hodnote 1,6 miliardy dolárov uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvých sedem lietadiel by malo prísť do roka 2023.