Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Slovenskí vojaci v Iraku sú v poriadku

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Sulejmáního už NATO pozastavilo výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh.

Bratislava 4. januára (TASR) – Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v Iraku, sú v poriadku a pripravení splniť prípadné evakuačné pokyny v zmysle rozhodnutia velenia Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"O situácii sme pravidelne informovaní, samozrejme platí, že bezpečnosť našich vojakov je pre nás na prvom mieste," zdôraznil minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).

V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Solejmáního už NATO pozastavilo výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh. O ďalšom postupe rozhodne Severoatlantická rada na pondelkovom (6. 1.) zasadnutí.

MO SR uvádza, že bližšie informácie nie je možné z bezpečnostných dôvodov v súčasnosti poskytnúť. V Iraku je aktuálne celkovo sedem príslušníkov Ozbrojených síl SR. Doteraz plnili predovšetkým úlohy v oblasti výcviku a poradenstva miestnych bezpečnostných síl vo výcvikových strediskách.