Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Ukrajina dostala prvé z objednaných húfnic Zuzana 2

Na archívnej snímke samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2. Foto: TASR Erika Ďurčová

Dialóg s ukrajinskými partnermi je podľa J. Naďa pravidelný, intenzívny a vedený tak, aby bola naša pomoc pre Ukrajinu čo najefektívnejšia, najadresnejšia a v konečnom dôsledku život zachraňujúca.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Ukrajinská strana si prevzala prvé štyri kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa Slovensko prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence, patriacej pod rezort obrany, zaviazalo dodať Ukrajine na základe kontraktu na komerčný predaj, ktorý bol uzatvorený v júni. V sobotu to potvrdilo Ministerstvo obrany (MO) SR.

"Na základe uzatvorenej obchodnej zmluvy si ukrajinská strana prevzala prvé štyri kusy 155 milimetrovej samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2," potvrdil riaditeľ štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence Alexander Gurský. Podľa ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) sa aj s prispením uzavretia tohto kontraktu Slovensko zaradilo medzi krajiny, ktorých pomoc je pre Ukrajinu najviac citeľná.

Dialóg s ukrajinskými partnermi je podľa Naďa pravidelný, intenzívny a vedený tak, aby bola naša pomoc pre Ukrajinu čo najefektívnejšia, najadresnejšia a v konečnom dôsledku život zachraňujúca. "Pretože to je naším primárnym cieľom - prispieť k záchrane čo najväčšieho počtu životov a pomôcť našim ukrajinským priateľom zastaviť toto bezdôvodné a bezbrehé krviprelievanie," povedal Naď.

Dodal, že slovenské húfnice budú pre ukrajinské ozbrojené sily prínosom, keďže delostrelecké systémy sú v rámci prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine kľúčovým prvkom bojovej podpory a sú využívané v širokom spektre operácií.