Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany SR vyčlenilo na dotácie 500.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Termín predkladania žiadostí o poskytnutie dotácie je do 31. marca.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR vyčlenilo tento rok na dotácie 500.000 eur. Okrem občianskych združení, nadácií, záujmových združení, neinvestičných fondov a neziskových organizácií sa o príspevok môžu po novom uchádzať aj mestá a obce. Termín predkladania žiadostí o poskytnutie dotácie je do 31. marca. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Cieľom dotačnej schémy rezortu je podporiť prácu mimovládneho sektora, akademickej obce i územnej samosprávy a využiť ich odborné znalosti, expertízy a skúsenosti pri zvyšovaní informovanosti verejnosti o prioritách Ministerstva obrany SR a Ozbrojených síl (OS) SR, ale aj aktívne podporovať verejnú diskusiu na témy, ktoré sa týkajú bezpečnosti a obrany štátu," priblížila hovorkyňa.

Rezort obrany podporí napríklad vzdelávacie aktivity, športové podujatia, branno-športové podujatia, kultúrne podujatia alebo spoločenské podujatia zamerané na podporu výchovy občanov Slovenskej republiky k vlastenectvu, informovanie verejnosti o Severoatlantickej aliancii a Európskej únii, prípravu občanov na obranu SR, prezentáciu Ozbrojených síl SR, ale aj podporu kultúrnych, duchovných a sociálnych potrieb profesionálnych vojakov, vojakov v zálohe a vojnových veteránov, podporu starostlivosti o športové talenty a podporu vrcholového športu a výkonnostného športu.

Dotáciu môžu získať tiež projekty zamerané na podporu personálneho doplňovania OS SR, ochranu a rozvoj historického a kultúrneho dedičstva so zameraním na vojenské dejiny či na úhradu nákladov súvisiacich s účasťou na aktivitách organizovaných medzinárodnými organizáciami so zameraním na ozbrojené sily.

Medzi prioritné oblasti na rok 2022 patrí napríklad zvyšovanie pripravenosti obyvateľstva na obranu štátu a rozvoj moderného vlastenectva, profesionálni vojaci očami verejnosti, ženy v obrane, zlepšovanie starostlivosti o vojnových veteránov, uchovávanie pamiatky bojovníkov za slobodu a demokraciu, starostlivosť o pamiatky vojenskej minulosti SR, budovanie odolnosti proti hybridným hrozbám, podpora eliminácie nenávistných prejavov a intolerancie, klimatické zmeny s vplyvom na obranu – dosahy na fungovanie OS SR, ale tiež predsedníctvo SR vo V4, Slovensko ako súčasť kolektívnej obrany NATO, budúcnosť NATO a EÚ a ďalšie.

Žiadatelia môžu otázky súvisiace s výzvou a postupom predkladania žiadostí o dotáciu adresovať na emailovú adresu dotacie@mod.gov.sk. Podrobné informácie o výzve sú zverejnené na webovom sídle MO SR.