Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

MO SR: Žiadna konkrétna ponuka náhrady za systém S-300 na stole nie je

Na archívnej snímke protilietadlový raketový systém S-300. Foto: TASR - Dano Veselský

Tak, ako donekonečna opakujeme, stále platí, že pokiaľ nebudeme mať adekvátnu náhradu za S-300, systém nikam nepôjde, uviedla hovorkyňa rezortu.

Bratislava 31. marca (TASR) - Žiadna konkrétna ponuka náhrady za slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 na stole nie je. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková v súvislosti s informáciami o tom, že administratíva prezidenta USA Joea Bidena pracuje na tom, aby mohlo Slovensko Ukrajine systém poskytnúť.

"Presun systému na východ je pre ochranu východnej hranice presne, ako sme avizovali. Tak, ako donekonečna opakujeme, stále platí, že pokiaľ nebudeme mať adekvátnu náhradu za S-300, systém nikam nepôjde. Zatiaľ náhrada nie je, pretože tri batérie systému Patriot od Nemecka a Holandska nie sú náhradou, ale doplnením slovenskej protivzdušnej obrany," skonštatovala hovorkyňa.

Jedna z vrcholných predstaviteliek amerického Pentagónu v stredu podľa novín Defense News uviedla, že administratíva prezidenta USA Joea Bidena pracuje na tom, aby mohlo Slovensko Ukrajine poskytnúť systémy protivzdušnej obrany S-300.

Ako priblížila Celeste Wallanderová z ministerstva obrany Spojených štátov, SR súhlasila s dodaním systémov S-300 na obranu Ukrajiny pred ruskou vojenskou ofenzívou a USA na tejto žiadosti aktuálne pracujú.

"Spolupracujeme so Slovenskom, aby sme identifikovali požiadavky, ktoré by zodpovedali jeho potrebám," vyhlásila Wallanderová. Dodala, že Washington sa v súčasnosti snaží nájsť krajiny, ktoré systémy S-300 vlastnia a majú k dispozícii ich náhradné diely, rakety či iné súčasti, a sú ochotné ich poslať Ukrajine.