Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Termín dodania posledných húfnic pre OS SR nie je známy

Na archívnej snímke samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2 v Martine 22. júla 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nákup 25 húfnic Zuzana 2 schválila vláda v roku 2018 počas pôsobenia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS).

Bratislava 4. júna (TASR) - Termín dodania posledných ôsmich objednaných húfnic Zuzana 2 Ozbrojeným silám (OS) SR zatiaľ nie je známy. Prednosť budú mať prípadné ďalšie objednávky Ukrajiny. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Nie je možné definovať čas, kedy bude dodaných zvyšných osem kusov húfnic Zuzana 2 pre Ozbrojené sily SR, pretože ak by prišlo k ďalším objednávkam pre Ukrajinu, budeme ich uprednostňovať," uviedla pre TASR hovorkyňa.

Nákup 25 húfnic Zuzana 2 schválila vláda v roku 2018 počas pôsobenia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Termín dodania sa pre pandémiu viackrát posúval. Posledných osem kusov mali pôvodne dodať do polovice decembra 2022.

Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence, patriaca pod rezort obrany, tento týždeň uzatvorila kontrakt na komerčný predaj ôsmich húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil, že vďaka tomuto kontraktu získa Konštrukta zákazku, ktorá prináša možnosti pre ďalší rast spoločnosti. Považuje to za veľký úspech pre slovenský obranný priemysel.

Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2 je autonómny delostrelecký zbraňový systém so samočinným nabíjaním, schopný zabezpečiť požadovaný účinok streľbou na podporu vojsk pri pozemných operáciách.