Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MO už informácie o vojenských presunoch nezverejňuje, zneužívali sa

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Rezort však informuje o konvojoch väčšieho rozsahu, ktoré môžu mať vplyv na plynulosť cestnej premávky.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR prestalo pravidelne informovať o plánovaných presunoch vojenskej techniky. K zmene pristúpilo najmä v súvislosti s vývojom informačného prostredia po ruskej invázii na Ukrajine, keď sa správy o presunoch začali intenzívnejšie zneužívať na šírenie poplašných správ a dezinformácií vrátane snahy o narušenie dôvery domáceho obyvateľstva. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Okrem toho sme tak minimalizovali zbytočné vytváranie dojmu mnohopočetných vojenských presunov, hoci často ide len o bežnú prepravu pohonných látok, výpočtovej techniky či osobnej batožiny. V neposlednom rade išlo, samozrejme, o krok v snahe zabezpečiť maximálnu bezpečnosť našich a spojeneckých vojakov," vysvetlila hovorkyňa.

Rezort však informuje o konvojoch väčšieho rozsahu, ktoré môžu mať vplyv na plynulosť cestnej premávky. Rovnako deklaruje, že v prípade otázok ku konkrétnemu presunu od verejnosti alebo novinárov transparentne informuje, ak to bezpečnostná situácia dovolí.

Presuny spojeneckej techniky cez územie SR sa podľa MO SR realizujú roky a nie sú ničím výnimočným. "Vyplývajú z našich záväzkov, medzinárodných dohôd a rovnako prebiehajú aj v iných krajinách. Rovnako aj naši vojaci sa presúvajú po územiach iných krajín, napríklad s cieľom rôznych cvičení," poznamenala Kovaľ Kakaščíková.

O plánovaných presunoch naposledy MO SR informovalo v apríli.