Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort obrany by chcel vyslať vojakov na 60 zahraničných cvičení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Budúci rok sa majú aj na Slovensku konať vojenské cvičenia. Napríklad cvičenie Slovenský štít s účasťou vojakov zo Spojených štátov, Nemecka, Maďarska a Chorvátska.

Bratislava 21. novembra (TASR) - V prvom polroku 2022 by sa malo na území Slovenskej republiky konať 32 vojenských cvičení s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl. Slovenskí vojaci by zároveň mali byť vyslaní na 60 cvičení v zahraničí. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ako vysvetľuje rezort, vojenské cvičenia sú jedným zo základných nástrojov na zvyšovanie pripravenosti Ozbrojených síl (OS) SR. Cieľom cvičení je plnenie záväzkov v rámci medzinárodnej spolupráce, ale aj vyplývajúcich z členstva v medzinárodných organizáciách, prípadne v rámci spolupráce v regionálnych zoskupeniach a na základe bilaterálnej spolupráce.

Na Slovensku sa plánuje napríklad cvičenie Slovenský štít s účasťou vojakov zo Spojených štátov, Nemecka, Maďarska a Chorvátska. Na cvičení Saber Strike sa má zúčastniť do 4000 príslušníkov americkej armády. Zástupcovia šiestich štátov by mali cvičiť na Slovensku v rámci spoločnej výsadkovej prípravy Síl pre špeciálne operácie. Viaceré cvičenia má so zahraničnými kolegami naplánovaná aj Vojenská polícia.

Slovenskí vojaci by sa mali zúčastniť napríklad na cvičení v Maďarsku, ktoré bude zamerané na na plánovanie, vykonanie a koordináciu špeciálnych operácii. V Taliansku by mali absolvovať spoločný výcvik so 173. výsadkovou brigádou USA. Príslušníci OS SR by mali byť prítomní aj na medzinárodnom cvičení Ghost Hunters v Českej republike. Plánuje sa tiež účasť na verejných leteckých podujatiach v Belgicku, Dánsku či Veľkej Británii.

Ministerstvo tiež navrhuje, aby vláda odsúhlasila prechod cez územie SR pre ozbrojené sily členských krajín NATO a Partnerstva za mier na účel plnenia ich úloh v súlade s medzinárodnými zmluvami, respektíve v súlade s medzinárodným právom. Podmienkou je predchádzajúce oznámenie a povolenie požadované na základe právneho poriadku Slovenskej republiky alebo medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná.