Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: V lotyšskej eFP sa od 2018 vystriedalo už 908 Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Príslušníci OS SR sa v Lotyšsku striedajú zvyčajne po šiestich mesiacov. V roku 2020 bola však z dôvodu pandémie jedna rotácia predĺžená na 12 mesiacov.

Bratislava 16. júna (TASR) - V Lotyšsku sa od roku 2018 vystriedalo v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO už 908 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, z toho 46 žien. Nasadzované boli mechanizované roty, aktuálne tam pôsobia slovenskí delostrelci spolu s technikou, samohybnými kanónovými húfnicami Zuzana 2. V súvislosti s piatym výročím existencie mnohonárodnej bojovej skupiny v Lotyšsku o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Úlohou slovenského kontingentu vo výcvikovom priestore Adaži je delostrelecká podpora bojovej skupiny, komplexné palebné pôsobenie na protivníka nepriamou paľbou na ciele zistené delostreleckým prieskumom," priblížila hovorkyňa. Príslušníci OS SR sa v Lotyšsku striedajú zvyčajne po šiestich mesiacov. V roku 2020 bola však z dôvodu pandémie jedna rotácia predĺžená na 12 mesiacov.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) hovorí, že pre vojakov OS SR je nasadenie v rámci eFP v Lotyšsku jedinečnou príležitosťou, ktorá preveruje spôsobilosť nasadiť sily a prostriedky v spojeneckom prostredí mimo územia SR. "Spojenci mimoriadne oceňujú nasadenie našej delostreleckej spôsobilosti, nakoľko zvyšuje bojovú efektivitu bojovej skupiny," uviedol. Zároveň vyzdvihol vytváranie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO aj na území SR v reakcii na agresiu Ruskej federácie na Ukrajine.

V Pobaltí vznikli pred piatimi rokmi súbežne celkovo štyri mnohonárodné bojové skupiny, okrem Lotyšska aj v Estónsku, Litve a Poľsku. ich cieľom je posilniť spôsobilosti obrany a odstrašenia na východnom krídle Aliancie. Zároveň ide podľa rezortu o jasné potvrdenie spojeneckej solidarity a odhodlania spojencov dodržať záväzky kolektívnej obrany, v rámci ktorých sa útok na jedného spojenca považuje za útok na všetkých spojencov.