Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Vojenská polícia si prevzala nové odstreľovacie pušky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové pušky od fínskej zbrojárskej firmy SAKO obstaral rezort prostredníctvom agentúry NATO pre podporu a obstarávanie (NATO Support and Procurement Agency - NSPA).

Bratislava 28. novembra (TASR) - Vojenská polícia si v uplynulých dňoch prevzala nové odstreľovacie pušky SAKO TRG 42 A1 kaliber 338 Lapua Magnum spolu s optickými zameriavačmi a ďalším príslušenstvom. Nové pušky umožnia vojenským policajtom vysoko presnú streľbu na dlhé vzdialenosti aj v náročných podmienkach. Doterajšie náklady za sedem súprav predstavujú 119.704 eur, finálna cena by nemala presiahnuť 135.300 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ide o zbrane zavedené aj vo výzbroji iných partnerských armád a ozbrojených síl. Pre ozbrojené a bezpečnostné zbory v súčasnej dobe patria medzi jedny z najlepších na trhu. Zároveň táto akvizícia výrazne prispeje k systematickej modernizácii výzbroje a výstroje Vojenskej polície, ktorá sa v posledných dvoch rokoch výrazne posunula vpred," skonštatoval riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo.

Nové pušky od fínskej zbrojárskej firmy SAKO obstaral rezort prostredníctvom agentúry NATO pre podporu a obstarávanie (NATO Support and Procurement Agency - NSPA). Obstaraných bolo celkovo sedem súprav (odstreľovacie pušky s príslušenstvom). Za pušky dosiaľ rezort zaplatil sumu 119.704 eur, finálna cena bude známa až po doručení poslednej faktúry z NSPA. Nemala by presiahnuť 135.300 eur.

Úlohou odstreľovačov z radov Vojenskej polície je chrániť samotných vojenských policajtov pri plnení úloh v domácom a najmä medzinárodnom krízovom manažmente. "Dlhodobo dosahujú excelentné výsledky a ich kvalita a národná i medzinárodná kooperácia je známa nielen u ozbrojených a bezpečnostných zborov SR, ale aj medzi partnermi v rámci NATO," skonštatovala hovorkyňa.