Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany získalo certifikát NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Certifikát bol Úradu vojenského letectva MO SR odovzdaný Medzinárodným štábom NATO na rokovaní Leteckého výboru 28. júna 2021.

Bratislava 30. júna (TASR) - Úrad vojenského letectva Ministerstva obrany (MO) SR sa stal národnou autoritou SR zodpovednou za vydávanie a overovanie certifikátov letovej spôsobilosti štátnych lietadiel SR. Získal totiž certifikát Medzinárodného štábu Severoatlantickej aliancie (NATO). Slovensko sa tak stalo šestnástou členskou krajinou NATO, ktorej sa toto osvedčenie podarilo získať. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Na základe vykonaného auditu Aliancie a jeho záverečnej správy vyplýva, že lietadlá Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR, ktorým prevádzku povoľuje Úrad vojenského letectva MO SR v súlade s platnou legislatívou, spĺňajú najvyšší bezpečnostný štandard s ohľadom na bezpečnosť letovej prevádzky a sú bezpečné aj pre plnenie úloh NATO. Ide o naozaj skvelý úspech Úradu vojenského letectva MO SR,“ uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Certifikát bol Úradu vojenského letectva MO SR odovzdaný Medzinárodným štábom NATO na rokovaní Leteckého výboru 28. júna 2021.

Hovorkyňa dodala, že ide o výsledok hodnotenia Úradu vojenského letectva MO SR z úrovne Medzinárodného štábu NATO, ktorého cieľom bolo posúdiť dodržiavanie platných aliančných pravidiel pre letovú spôsobilosť štátnych lietadiel - tzv. NATO Airworthiness Policy.