Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Model zastupovania sa pri vydávaní víz sa nám osvedčil, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Pavel Neubauer

V súčasnosti má Slovensko uzavreté dohody s Maďarskom, Rakúskom, Slovinskom, Českom, Lotyšskom, Poľskom a Litvou.

Bratislava 16. júna (TASR) – Model uzatváranie dohôd s inými štátmi o vzájomnom zastupovaní sa pri vydávaní víz sa ministerstvu zahraničných vecí (MZV) osvedčil.

"Budeme v ňom pokračovať," potvrdil šéf rezortu Miroslav Lajčák. Prirodzenými partnermi Slovenska budú naďalej krajiny Vyšehradskej štvorky a Európskej únie.

Ako pripomenul, SR má v zahraničí 63 zastupiteľských úradov. "To je podstatne menej ako je počet krajín, do ktorých slovenskí občania cestujú a v ktorých sa často ocitnú v núdzi. Alebo krajín, z ktorých občania prichádzajú na Slovensko a potrebujú naše víza," dodal.

V súčasnosti má Slovensko uzavreté takéto dohody s Maďarskom, Rakúskom, Slovinskom, Českom, Lotyšskom, Poľskom a Litvou. Pripravujú sa s Estónskom a Nemeckom.

Lajčák poukázal na trend v zahraničnej službe, ktorý bude čoraz viditeľnejší v horizonte piatich až desiatich rokov, a tým je združovanie prostriedkov medzi krajinami únie a sústreďovanie sa do spoločných objektov, tzv. Európskych domov. Európska diplomacia má v súčasnosti svoje delegácie v 140 krajinách sveta.

"Takže sa ponúka logická možnosť vysielať našich diplomatov do týchto Európskych domov. Takým spôsobom vieme ušetriť obrovské množstvo finančných prostriedkov na nákladoch a prevádzke, a pritom tam budeme politicky prítomní," podotkol.

Ako pokračoval, ďalšia diskusia sa vedie ohľadom zdieľania spoločného politické spravodajstva v rámci európskej dvadsaťsedmičky.

"Vzniká otázka, či je nutné, aby napríklad v Jakarte alebo v Naí Dillí každý zastupiteľský úrad členských krajín spracovával svoje politické spravodajstvo a posielal ho do svojich ústredí," konštatoval s tým, že EÚ má politické hodnotenie v Indonézii a Indii v zásade zhodné, pričom členské štáty únie by sa tak mohli sústrediť na tie segmenty vzťahov, ktoré sú pre nich osobitne dôležité. "Toto je jednoznačne cesta do budúcnosti," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.