Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do ochrany vzdušného priestoru SR by mohlo byť zapojené aj Česko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) koncom apríla informoval, že Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 a do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 chrániť vzdušný priestor SR.

Bratislava 7. júna (TASR) – Do ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky by mohla byť okrem Poľska zapojená aj Česká republika. O právnych a praktických aspektoch chce rezort obrany rokovať s oboma krajinami. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"S poľskou stranou v tejto veci prebiehajú expertné rokovania týkajúce sa právnych a praktických aspektov ochrany vzdušného priestoru SR v čase mieru. Potvrdzujeme, že plánujeme obdobné expertné rokovania týkajúce sa právnych a praktických aspektov ochrany vzdušného priestoru SR v čase mieru aj s Českou republikou," uviedla hovorkyňa. Dodala, že v prípade aktualizačného momentu bude rezort informovať.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) koncom apríla informoval, že Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 a do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 chrániť vzdušný priestor SR. Slovensko by malo platiť iba náklady na palivo za zrealizovaný let nad svojím územím. V závislosti od podpisu súvisiacich dokumentov by podľa jeho vyjadrení mohlo Poľsko začať strážiť vzdušný priestor SR v priebehu leta alebo od jesene.

Naď v tejto súvislosti poukázal na vážne problémy, ktoré má Slovensko s prevádzkou MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov. Zároveň dodanie stíhacích lietadiel F-16 bude meškať 12 až 14 mesiacov. Prvých sedem kusov by malo podľa rezortu obrany prísť v prvej polovici roka 2024.