Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Príbeh Nory Mojsejovej s dočasným happyendom

Archívna snímka. Z tlačovej konferencie Nory Mojsejovej (na snímke) k ukončeniu vyšetrovania a podaniu návrhu obžaloby na jej osobu 2. januára 2011 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bola manželkou podnikateľa, aj rockového speváka. Organizovala reality show a zdalo sa, že sa topí v peniazoch. Dnes je rada, že je na slobode. Teraz.sk vám prináša chronológiu správ o jej kauzách.

Bratislava 4. októbra (Teraz.sk) – V piatok 3. októbra po 13 mesiacoch prepustili z väzby Eleonóru Mojsejovú. Súd ju napokon v aktuálnej kauze týkajúcej sa neodvedenia dane a poistného za dodávku účtovníckeho softvéru vo výške približne 33.000 eur oslobodil v plnom rozsahu lebo trestnosť skutku zanikla dodatočným zaplatením dane.

"Vykonaným dokazovaním až na hlavnom pojednávaní bolo nepochybne preukázané, že predmetná daň bola dodatočne zaplatená, a to ešte pred začatím trestného stíhania," argumentoval sudca. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa ihneď odvolal, ako to urobil už po prvom oslobodzujúcom verdikte okresného súdu minulý rok.

Zaujímavý život

Existuje stará čínska kliatba, ktorá hovorí: „Želám ti, aby si mal zaujímavý život“. Zaujímavý totiž neznamená automaticky šťastný, skôr plný zvratov a prekvapení.

Nora Mojsejová, rodným menom Eleonóra Pischová, sa narodila v Trenčíne, v roku 1958. Vo svojej knihe uvádza, že bola vydatá za podnikateľa Mikuláša Kašaia a neskôr rockového speváka Braňa Mojseja. Niektoré médiá špekulujú, že za mladi bola krátko vydatá ešte za iného muža, samotná Mojsejová však túto informáciu nikdy nepotvrdila.

Na mediálne výslnie sa dostala vďaka reality show STV Domáca horúčka v roku 2004. Wikipedia vyratúva, že spolu s exmanželom Braňom Mojsejom odvtedy spolupracovali s TV Markíza na projekte Mojsejovci (2005), v roku 2010 spolupracovala s TV Joj na projekte Kapor na torte, s TV Prima a TV Joj na reality show Šéfka (2011) a v roku 2013 v projekte VIP Nákupné maniačky.

Archívna snímka. Nečakaný priebeh mala 4. januára 2007 vďaka zabávačovi Jožovi Pročkovi tlačová konferencia mediálne známych manželov Mojsejovcov v Bratislave. Mojsejovci (na sn. ) najskôr pred zástupcami médií okrem iného oznámili, že dnes podpisujú zmluvu s TV JOJ. V miestnosti sa však zrazu objavil hlavný aktér relácie Nikdy nehovor Nikdy Jožo Pročko aj so svojím štábom a pred novinármi manželom oznámil, že celá zmluva s TV JOJ, ktorou operujú, je len súčasťou jeho vopred naplánovanej "nachytávkovej" akcie.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Bola členkou ĽS-HZDS a v roku 2011 založila vlastný subjekt Strana slobodné slovo - Nory Mojsejovej, do roku 2013 bola jej predsedníčkou.

V roku 2008 začala podnikať vo svete módy, založila spoločnosť Nora Mojsejová Fashion.
O rok neskôr sa začali jej problémy, postupne bola obžalovaná z viacerých trestných činov, od daňových až po údajnú pôžičku, ktorú jej mal sprostredkovať František Kabrheľ, v reality show Mojsejovci prezývaný Versače. Ani v jednom prípade však nebola doposiaľ právoplatne odsúdená.

Archívna snímka. Nora Mojsejová, Braňo Mojsej, František Kabrheľ Versače, Milan Danihel Guru, Alena Semanová Češka, Milan Schmidt Ráš.
Foto: TASR/František Iván


Chronológia najdôležitejších správ TASR z káuz Eleonóry M.

Rok 2014

Košice 1. októbra (TASR) – Okresný súd Košice I dnes opätovne oslobodil známu košickú podnikateľku Eleonóru M., obžalovanú zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týka uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške zhruba 33.000 eur za dodávku účtovníckeho softvéru.
Sudca verdikt zdôvodnil zánikom trestnosti činu, keďže obžalovaná príslušnú daň podľa zákona dodatočne zaplatila. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa ihneď odvolal, ako to urobil už po prvom oslobodzujúcom verdikte okresného súdu minulý rok.

Košice 1. júla (TASR) – Známa košická podnikateľka Eleonóra M. obvinená z daňových podvodov ostáva vo väzbe ďalšie tri mesiace, teda do 3. októbra 2014. Rozhodol o tom dnes košický Krajský súd (KS) po sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu sudcu Okresného súdu Košice I. Mediálne známa podnikateľka je vo väzbe pre obavy z možného ovplyvňovania svedkov a marenia trestného stíhania. Podľa vyšetrovateľov figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. V prípade je obvinených 23 osôb, spôsobená škoda pre štát podľa vyšetrovania dosahuje takmer šesť miliónov eur.

Archívna snímka. Súd s košickou podnikateľkou Eleonórou M. (na snímke) 15. mája 2013 v Košiciach. Obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur.
Foto: TASR/František Iván


Košice 23. júna (TASR) – Na Okresnom súde Košice I sa dnes malo začať hlavné pojednávanie so známou košickou podnikateľkou Eleonórou M., ktorá podľa obžaloby podvodne vylákala od Františka Kabrheľa, mediálne známeho ako Versače, vyše 853.000 eur (25.700.000 Sk). Obhajkyňa obžalovanej však nemohla na súd prísť a sudca napokon pojednávanie odročil na september. Eleonóra M. prišla na súd v sprievode justičnej stráže a s putami na rukách, keďže je už od septembra minulého roka vo väzbe pre vyšetrovanie inej podvodnej kauzy. Poškodený Kabrheľ ani svedkovia neprišili, keďže vedeli o neúčasti obhajkyne.

K podvodu v danej kauze malo dôjsť pod prísľubom nereálne vysokých úrokov ešte v roku 2008. Podnikateľka, známa z televíznych reality šou, podľa vyšetrovania vyhotovila a podpísala tri zmluvy o pôžičke a k nim príjmové pokladničné doklady. Prvá zmluva bola na sumu 99.582 eur (3.000.000 Sk) s mesačným úrokom 10.954 eur, druhá na 199.163 eur (6.000.000) s úrokom 26.887 eur a tretia na 554.338 eur (16.700.000 Sk) s úrokom 49.459 eur. Eleonóra M. ich mala vrátiť Kabrheľovi do konca decembra 2009, čo však napriek opakovaným výzvam neurobila a žiadne úroky nezaplatila. Už v čase podpisu zmlúv pritom mala konať v úmysle nevrátiť poskytnuté pôžičky. Podnikateľku obžalovali z obzvlášť závažného podvodu.

Košice 2. mája (TASR) – Senát Krajského súdu v Košiciach zrušil oslobodzujúci rozsudok okresného súdu nad známou košickou podnikateľkou Eleonórou M., obžalovanou zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týka uplatnenia nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v sume zhruba 33.000 eur za dodávku účtovníckeho softvéru.

Košice 19. marca 2014 (TASR) – Krajský súd v Košiciach dnes nerozhodol o odvolaní prokuratúry voči oslobodzujúcemu rozsudku pre známu košickú podnikateľku Eleonóru M. v kauze nadmerného odpočtu DPH. Verejné zasadnutie súd odročil pre námietky zaujatosti, ktoré podnikateľka podala voči súdom v Košiciach.

Bratislava 10. marca (TASR) - Známu východoslovenskú podnikateľku Eleonórou M. predviedla justičná eskorta pred senát Okresného súdu Bratislava 1, kde sa s ňou začal čítaním obžaloby po prvý raz proces v kauze faktoringového podvodu a neodvedenia dane.

V kauze figuruje ďalších päť obžalovaných. Nielen dozorujúci prokurátor, ale aj Eleonóra M. a ďalší obžalovaní odmietli na úvod hlavného pojednávania uzavrieť dohodu o vine a treste. Proces v tejto veci je naplánovaný do štvrtka 13. marca. Podľa všetkých obhajcov obžalovaných je obžaloba postavená len na jedinej výpovedi svedka Martina Goliana a ich klienti sú nevinní. "Pokiaľ ide o spáchanie oboch skutkov obžaloby, som nevinná. Je to úplný nezmysel. Nemožno dopredu vyhotoviť falošné doklady pri faktoringu. Golian sám predkladal doklady, chodil do banky, zúčastňoval sa stretnutí a na jeho účet prišli peniaze. Až keď mu začalo tiecť do topánok, začal spolupracovať. Obžaloba je zlá a je postavená na vode," uviedla podnikateľka. Odmietla aj druhý bod obžaloby, ktorý sa týka fingovaného nákupu tlačiarenského stroja.

Súd minulý rok tento proces nemohol viac razy riadne otvoriť pre práceneschopnosť viacerých obžalovaných, vrátane podnikateľky, ktorá je od septembra minulého roka vo väzbe v súvislosti s inou trestnou činnosťou.

Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra M. dnes uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra M. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra M., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane.

Mediálne známu podnikateľku Eleonóru M. obvinila polícia aj v ďalšej kauze. Okrem nej je za pokračujúci zločin krátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva obvinený aj súdny exekútor Karol M. Potvrdila to na začiatku tohto mesiaca košická krajská prokuratúra.

"Obvinenie spočíva v tom, že Eleonóra M. po predchádzajúcej dohode s Karolom M. v priebehu roka 2013 dala vystaviť v mene spoločnosti N.M. celkom 32 faktúr spolu s príslušnými dokladmi o úhrade napriek tomu, že k zdaniteľnému plneniu z týchto faktúr nedošlo. Karol M. tieto doklady zaúčtoval do svojho účtovníctva a na základe nich si uplatnil pre svoj úrad a pre úrad svojej dcéry Denisy R., tiež exekútorky, na košickom daňovom úrade neoprávnene odpočet DPH, čím spôsobil daňovému úradu škodu vyše 17.000 eur," uviedol 5. marca hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Obvinenie vzniesol policajný vyšetrovateľ 20. februára.

Košice 5. marca (TASR) – Známu košickú podnikateľku Eleonóru M. obvinila polícia v ďalšej kauze. Okrem nej je za pokračujúci zločin krátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva obvinený aj súdny exekútor Karol M. Potvrdila to košická krajská prokuratúra.

Archívna snímka. Súd s košickou podnikateľkou Eleonórou M. (na snímke vpravo) 15. mája 2013 v Košiciach. Obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur.
Foto: TASR/František Iván


Rok 2013

Košice 17. decembra (TASR) - Známa košická podnikateľka Eleonóra M., obvinená z daňových podvodov, ostáva aj naďalej vo väzbe. "Senát Krajského súdu v Košiciach dnes na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie súdu prvého stupňa o prepustení Eleonóry M. z väzby na slobodu," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Krajský súd podľa hovorkyne neprijal písomný sľub obvinenej na nahradenie väzby, ani jej návrh na nahradenie väzby dohľadom probačného úradníka.

Podnikateľka je vo vyšetrovacej väzbe od 3. septembra pre obavy z marenia trestného stíhania. Podľa vyšetrovateľov figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH mali obvinení takto získať vyše milión eur. Obvinená je aj v ďalších prípadoch.

Košice 9. októbra (TASR) – Senát Okresného súdu Košice I. dnes oslobodil známu košickú podnikateľku Eleonóru M. spod obžaloby v kauze nadmerného odpočtu DPH za dodanie účtovníckeho softvéru. Podľa verdiktu k trestnému činu nedošlo, navyše Eleonóra M. v danej veci všetky dlžné sumy uhradila. Prokurátor sa po vynesení verdiktu odvolal, rozsudok tak nie je právoplatný.

Obžaloba dávala Eleonóre M. za vinu, že si v roku 2008 neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur. Daňový úrad odpočet neuznal, pretože podľa daňovej kontroly príslušný softvér nebol dodaný.

Súd však konštatoval, že dôkazy predložené obžalobou nepreukázali spáchanie trestného činu. "Podľa názoru súdu v celom trestnom konaní bolo preukázané len to, že si obžalovaná uplatnila nárok na vrátanie DPH, avšak nebolo bez rozumných pochybností preukázané, že si tento nárok uplatnila neoprávnene," uviedol v zdôvodnení sudca. Podľa verdiktu sa tak predmetný skutok ani nestal.

Košice 17. septembra (TASR) - Známa košická podnikateľka Eleonóra M., obvinená z daňových podvodov, ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom 17. septembra senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí, keď zamietol jej sťažnosť proti rozhodnutiu prvostupňového súdu o vzatí do väzby. "Obvinená zostáva vo väzbe pre dôvodnú obavu, že bude pôsobiť na svedkov a spoluobvinených," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Podnikateľku zadržala polícia 3. septembra a sudca Okresného súdu Košice I následne vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o predĺžení jej pobytu v cele. Dôvodom bola obava, že bude mariť trestné stíhanie. Obhajkyňa obvinenej podala proti rozhodnutiu sťažnosť.

Podľa vyšetrovateľov Eleonóra M. v tomto ďalšom prípade figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH mali obvinení takto získať vyše milión eur. Obvinená je aj v ďalších prípadoch.

Košice 9. septembra (TASR) – Z dôvodu zdravotných problémov dnes známa košická podnikateľka Eleonóra M.neprišla na pojednávanie košického okresného súdu v kauze nadmerného odpočtu DPH. Obžalovaná je od minulého týždňa vo vyšetrovacej väzbe pre iné obvinenia z daňových podvodov. Aktuálny zlý zdravotný stav Košičanky potvrdil v správe súdu ošetrujúci lekár.

Košice 6. septembra (TASR) – Košická podnikateľka Eleonóra M. ostáva vo vyšetrovacej väzbe. Ako dnes TASR informovala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová, sudca Okresného súdu Košice I. tak vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o tom, že pobyt Eleonóry M. za mrežami sa predĺži.

Košice 4. septembra (TASR) - Krajský prokurátor v Košiciach podal návrh na vzatie Eleonóry M. z Košíc do väzby. Informáciu TASR poskytol hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko. „Prokurátor navrhol súdu vziať obvinenú do väzby z dôvodov obavy, že na slobode bude ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených,“ uviedol. Košická podnikateľka bola políciou zadržaná 3. septembra. „Trestné stíhanie je vedené od roku 2010 vo veci pre zločin neodvedenia dane a poistného za skutky, ktoré mali byť spáchané v rokoch 2007 až 2010. Ide o nadmerné odpočty DPH, ktoré si uplatňovala organizovaná skupina prostredníctvom rôznych obchodných spoločností,“ dodal Filičko. Obvinenie bolo Eleonóre M. a ďalším 13 osobám postupne vznesené od júna 2013. Organizovaná skupina mala nadmernými odpočtami DPH na úkor štátu získať takmer 1,5 milióna eur.

Bratislava/Košice 3. septembra (TASR) - Polícia v Košiciach zatýkala. Podľa zistení Hospodárskych novina skončila v policajnej cele podnikateľka Nora Mojsejová. Košická podnikateľka je podľa HN obvinená z daňových podvodov. Podľa polície mala byť dokonca na čele organizovanej skupiny, ktorá fungovala ešte v rokoch 2007 až 2010. Obvinení sa podvodov mali dopúšťať prostredníctvom minimálne dvoch desiatok firiem, ktoré podľa polície práve na tento účel založili, alebo ovládli.

Košice 28. augusta (TASR) - Policajný vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie prípadu obzvlášť závažného zločinu podvodu s návrhom na podanie obžaloby na známu košickú podnikateľku Eleonóru M., ktorú z uvedeného skutku obvinil začiatkom decembra minulého roka.

"Obvinená žena ešte v roku 2008 po predchádzajúcich jednaniach s prísľubom nereálne vysokých úrokov a deklarovaní solventnosti svojej osoby vylákala od 35-ročného muža z Nitry finančnú hotovosť v celkovej výške 25,7 milióna korún (853.083 eur) pod zámienkou, že ide o pôžičky," informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Obvinená 54-ročná Košičanka podľa vyšetrovania vyhotovila a podpísala tri zmluvy o pôžičke a k nim príjmové pokladničné doklady. Prvá zmluva bola na sumu 3.000.000 Sk (99.582 eur) s mesačným úrokom 10.954 eur, druhá zmluva na sumu 6.000.000 Sk (199.163 eur) s mesačným úrokom 26.887 eur a tretia na sumu 16.700.000 Sk (554.338 eur) s mesačným úrokom 49.459 eur.

"V zmysle týchto zmlúv mala obvinená žena ako dlžník vrátiť veriteľovi istiny do konca decembra 2009, čo však ani napriek opakovaným výzvam neurobila a žiadne úroky nezaplatila, pričom už v čase podpisu zmlúv konala v úmysle poskytnuté pôžičky veriteľovi nevrátiť," uviedla Mésarová.

Košice 15. mája (TASR) – Hlavné pojednávanie so známou košickou podnikateľkou Eleonórou M. v kauze neoprávneného odpočtu DPH dnes na okresnom súde v Košiciach opäť odročili. Na súd sa nedostavila svedkyňa, v ktorej predchádzajúcich výpovediach sa objavili rozpory.

Obžaloba dáva podnikateľke za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatňovala nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur. Eleonóra M. ako živnostníčka si mala od spoločnosti Alegro Trade, s. r .o., v roku 2007 objednať a zaplatiť účtovnícky softvér v podobe 27 CD nosičov. Daňový úrad však príslušný odpočet DPH neuznal, pretože podľa daňovej kontroly softvér nebol dodaný.

Košice 27. februára (TASR) - Pre nahlásenie bomby dnes dopoludnia evakuovali budovu súdu v Košiciach. Na mieste zasahovali hasiči a polícia.

"Mužský hlas o 9.00 h telefonicky oznámil na linku 158 Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, že v Košiciach na súde je bomba. Na miesto boli vyslané policajné hliadky i psovodi so služobnými psami na vyhľadávanie výbušnín," informovala TASR košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Pyrotechnickú prehliadku objektu ukončili o 11.15 h s negatívnym výsledkom.

"Vyšetrovateľ v tomto prípade začal trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy s trestnou sadzbou na jeden až päť rokov. Polícia po páchateľovi intenzívne pátra," dodala Mésarová.

Evakuácia súdu prerušila úvodné pojednávanie v kauze zabitia kickboxera Ladislava Tótha. V prípade sú obžalovaní štyria muži - Ján Č., Elemír B., Patrik F. a Martin F. K zabitiu kickboxera došlo v apríli minulého roka v obci Zádiel v okrese Košice – okolie.

Dnes dopoludnia sa malo konať na okresnom súde aj pojednávanie v prípade známej košickej podnikateľky Eleonóry M. Obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur.

Pojednávania budú pokračovať v náhradných termínoch.

Archívna snímka. Spevák Braňo Mojsej, podnikateľka Nora Norika Mojsejová, Tiroláčka Ivett Némethyová, Versače František Kabrheľ.Mojsejovci krstili na Pereši 12. mája 2005 CD s účastníkmi ich reality show. Na snímke uprostred manželia Mojsejovci.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Rok 2012

Košice 21. novembra (TASR) – Výsluchom svedkov dnes pokračovalo pojednávanie na košickom okresnom súde so známou podnikateľkou Eleonórou M., ktorá je šéfkou Strany slobodné slovo Nory Mojsejovej. Obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH v sume zhruba 33.000 eur (998.000 Sk).

Košice 26. septembra (TASR) – Vznesením obžaloby zo zločinu neodvedenia dane a poistného začalo sa dnes na Okresnom súde v Košiciach pojednávanie s podnikateľkou a predsedníčkou Strany slobodného slova Nory Mojsejovej Eleonórou M.

Ako na pojednávaní povedal prokurátor Okresnej prokuratúry v Košiciach, obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si ako podnikateľka – fyzická osoba uplatnila nadmerný odpočet DPH v sume viac ako 950.000 Slovenských korún (32.900 eur), pričom nedošlo k zdaniteľnému plneniu. Eleonóra M. si mala od spoločnosti Allegro Trade, s.r.o. objednať a zaplatiť za dodávku ekonomického softvéru

Košice 2. júla (TASR) – Predseda senátu Okresného súdu Košice I na dnešnom pojednávaní rozhodol, že rozporuplnú košickú podnikateľku a zakladateľku politickej strany Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej Eleonóru M. predvedú na septembrové pojednávanie policajti.

Eleonóra M. sa síce z dnešného pojednávania písomne ospravedlnila a uviedla, že žiada o odročenie termínu, pretože vypovedala plnú moc svojmu advokátovi. Súd však tieto dôvody nepovažoval za dostatočné, aj keď obžalovaná uviedla, že si zvolila nového obhajcu, ktorý je momentálne v zahraničí.

Bratislava 2. januára (TASR) - Košická podnikateľka Nora Mojsejová považuje návrh na obžalobu svojej osoby za neodborne pripravený a nezodpovedajúci dôkazom. Zároveň sa už od čias obvinenia v roku 2008 stretáva s výhražnými telefonátmi, mailami a dve osoby jej, podľa jej vlastných slov, ponúkali za finančnú odplatu vyriešenie jej problému s políciou. "Zobrali ma, pustili ma a potom za mnou prišli vydierať," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii Mojsejová na margo svojej kauzy.

Dodala, že dve osoby, advokáta a exekútora, ktoré jej ponúkali pomoc za rádovo desiatky až státisíce eur, má nahraté a nahrávky zverejní vo vhodnom čase. "Na súde," dodala. Na políciu sa v tomto prípade neobrátila, keďže predpokladá, že dotyčné osoby majú kontakty práve v prostredí orgánov činných v trestnom konaní. "On povie, že tam robil, že to vie vybaviť. A načo tam pôjdem? Veď to je zbytočné," vyhlásila Mojsejová. "Keď sme v právnom štáte, budem na súde úspešná," dodala podnikateľka s tým, že všetky ponuky odmietla.

Nora Mojsejová
Foto: TASR/Michal Svítok


Rok 2011

Bratislava 30. decembra (TASR) - Košickej podnikateľke Eleonóre M., ktorá ohlásila vstup do predčasných parlamentných volieb ako predsedníčka Strany slobodné slovo, hrozí z niekoľkých trestných činov mnohoročné väzenie.

Podnikateľka spolu s Marošom M., Marekom K. a Dušanom K. čelia obvineniu z podvodu, pričom ich vyšetrovateľ navrhuje z tohto trestného činu obžalovať. Eleonóra M. navyše čelí obvineniu spolu s Petrou M. a Donaldom D. z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Všetkých šesť osôb je stíhaných na slobode.

Prvý prípad sa mal stať v čase od decembra 2006 do apríla 2007 po predchádzajúcej vzájomnej dohode a prípravách podnikateľky, dvoch Košičanov a muža z okresu Nitra. Podľa policajných zistení členovia organizovanej skupiny presvedčili podnikateľa z Banskej Bystrice podpísať faktoringovú zmluvu, teda zmluvu o podmienkach odkúpenia pohľadávok, s bratislavskou faktoringovou spoločnosťou.

Jeho spoločnosť tak mala získať finančné prostriedky na realizáciu nimi navrhovaného projektu. Podnikateľka, Košičan a muž z okresu Nitra podľa polície následne vytvárali množstvo falošných dokladov, ktoré v mene banskobystrickej spoločnosti predkladal druhý Košičan faktoringovej. Išlo o nepravdivé dodávateľské faktúry, falošné dodacie listy a potvrdenia dlžníkov. Faktoringová spoločnosť na účet banskobystrickej spoločnosti previedla viac ako 20 miliónov eur. Podnikateľka okamžite zabezpečila prevod týchto peňazí na účty ňou ovládaných spoločností, aby ich mohla použiť na bližšie nezistený účel. Faktoringovej súkromnej spoločnosti z Bratislavy tým spôsobili škodu viac ako 20 miliónov eur.

V druhom prípade Eleonóra M., Košičan Donald D. a Petra M. z Bardejova použili meno banskobystrickej spoločnosti aj na vyhotovenie fiktívnej faktúry pre košickú obchodnú spoločnosť. Predmetom faktúry bolo dodanie tlačiarenského stroja košickej spoločnosti, no v skutočnosti k jeho dodaniu nedošlo. Aj napriek tomu sa faktúra v účtovníctve košickej firmy objavila a ona si uplatnila v rozpore so zákonom nadmerný odpočet DPH. V tomto prípade však trestná činnosť skončila len pri pokuse. Tri osoby síce daňovým priznaním chceli od štátu vylákať peniaze, no polícia ich predbehla a k "vráteniu" DPH neprišlo. Polícia tak zachránila viac ako 500.000 eur.

Rok 2009

Bratislava 18. júna (TASR) - Z trestného činu podvodu obvinil Eleonóru M. (51) z Košíc a Dušana K. (45) z Nitry vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru (PZ). Za toto konanie im hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Od decembra 2006 do apríla 2007 po predchádzajúcej vzájomnej dohode a prípravách v úmysle získať neoprávnený majetkový prospech presvedčili Martina G., konateľa spoločnosti v Banskej Bystrici, že podpísaním faktoringovej zmluvy získa firma financie na projekt, ktorý oni navrhli. Martin G. bol klientom faktoringovej spoločnosti, povedal dnes na tlačovej besede Prezídia PZ generál Tibor Gašpar, ktorý je šéfom Úradu boja proti korupcii PZ.

Bratislava 18. júna (TASR) - Z trestného činu podvodu obvinil Eleonóru M. (51) z Košíc a Dušana K. (45) z Nitry vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru (PZ).