Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Moldava nad Bodvou pokračuje v boji s množstvom holubov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po novom hniezdení a vyliahnutí mladých holúbät sa totiž tento problém opäť opakuje.

Moldava nad Bodvou 21. augusta (TASR) – Mesto Moldava nad Bodvou naďalej rieši problém s množstvom holubov. Ako informuje na svojej webovej stránke, znečisťovaniu verejných priestranstiev výkalmi týchto vtákov chce zabrániť opätovným odchytom aj plašením pomocou špeciálnych gélových náplastí. Celkovo mesto na ochranu vynaloží okolo 5000 eur.

Veľa holubov trápi najmä nájomníkov a návštevníkov Inkubátorového domu. V členitej streche si nachádzajú miesto na hniezdenie, pričom majú v blízkosti rieky Bodva dostatok potravy. „Mechanická ochrana kovovými ostnatými zábranami je neúčinná a odchyt holubov realizovaný v minulom roku profesionálnou firmou znížil počet holubov o 980 kusov,“ uvádza mesto s tým, že ani toto opatrenie a následné odplašovanie pomocou dravcov nebolo definitívnym riešením. Po novom hniezdení a vyliahnutí mladých holúbät sa totiž tento problém opäť opakuje.

Mesto má v pláne naďalej pokračovať v odchyte holubov inštaláciou pascí na uliciach Bartalosova, ČSA a Oslobodenia po dobu dvoch mesiacov. „Plašenie holubov pomocou dravých vtákov, ktoré sa vykonávalo v minulosti, však nahradí novinka: aplikácia gélu, ktorý vyžaruje ultrafialové svetlo a to sa holubom javí ako oheň. Holuby sa ohňa boja, a teda nesadajú na miesta, kde je aplikovaný,“ vysvetľuje. Podľa radnice musia gélové náplasti osadiť nahusto, pri Inkubátorovom dome pôjde o výškové práce.