Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Na Záhorí sa konali ukážky bojových vozidiel pechoty

Ilustračné foto. Foto: www.zetorengineering.sk

V rámci prieskumu trhu už videli zástupcovia rezortu ukážky vozidla Lynx KF41 spoločnosti Rheinmetall AG, ale aj švédskej spoločnosť BAE Systems Hägglunds.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR pokračuje v prieskume trhu pred obstaraním nových bojových obrnených vozidiel. Zástupcovia rezortu vo štvrtok absolvovali statické a dynamické ukážky bojového vozidla pechoty spoločnosti General Dynamics European Land Systems (GDELS) v priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Intenzívne pokračujeme v našej snahe profesionálnym vojakom sprostredkovať novú a bezpečnú techniku, týka sa to aj nevyhnutnej obmeny bojových vozidiel pechoty. Naše požiadavky na riešenie tejto otázky sú jasné, finálne riešenie musí byť efektívne, spĺňajúce všetky podmienky, ktoré si vojaci stanovili, a samozrejme, musí ísť o hospodárny a transparentný proces,“ deklaroval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Dodal, že procesom jej obstarania zároveň rezort obrany prispeje k napĺňaniu jedného z medzinárodných záväzkov v rámci NATO, ktorým je vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády.

Na ukážkach sa okrem ministra zúčastnili aj štátny tajomník Marian Majer, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko, ako aj národný riaditeľ pre vyzbrojovanie MO SR Jozef Zekucia.

Cieľom prezentácie bolo predstaviť technické vlastnosti, funkčné parametre a praktické ukážky v jazde a streľbe v teréne bojového vozidla pechoty ASCOD. Súčasťou ukážky boli aj rozhovory s predstaviteľmi spoločnosti General Dynamics European Land Systems o možnostiach zapojenia podnikov domáceho obranného priemyslu v rámci výroby a následného dodania nového typu pásových obrnených vozidiel na potreby OS SR.

Ministerstvo obrany SR spustilo procesy súvisiace s projektom obstarania nových bojových obrnených vozidiel ako náhrady techniky mechanizovaných jednotiek vyzbrojených bojovými pásovými vozidlami typu BVP-1, BVP-2 a BVP M. V rámci prieskumu trhu už videli zástupcovia rezortu ukážky vozidla Lynx KF41 spoločnosti Rheinmetall AG, ale aj švédskej spoločnosť BAE Systems Hägglunds.