Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Danko: Balkán bol pre Európu vždy strategický

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Balkán je podľa Danka prirodzenou hranicou Európy.

Bratislava 16. februára (TASR) – Balkán bol vždy strategický pre Európu. Povedal to predseda Národnej rady SR Andrej Danko v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Stretol sa v nej s partnermi, s ktorými rokovali aj na stretnutí šéfov parlamentov Slavkovského formátu (S3).

V súvislosti s Čiernou Horou a Srbskom poukázal, že nikto z Únie nevie povedať, kedy sa tieto krajiny môžu stať členskými štátmi EÚ. Balkán je podľa Danka prirodzenou hranicou Európy. "Európska únia musí definitívne stanoviť svoje hranice," doplnil s tým, že Únia musí aj otvárať nové témy. "Ako je spolupráca európskych armád a tým základným princípom fungovania Európskej únie musí byť zodpovednosť a rovnoprávnosť," doplnil Danko.

Predseda Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky Radek Vondráček (ANO) si myslí, že u spomínaných balkánskych krajín oprávnene vzniká krivda. "Oni tam prinášajú konkrétne obete, reformujú, snažia sa naozaj tie európske hodnoty pretaviť a ukotviť vo svojich právnych systémoch, no a potom u nich oprávnene vzniká krivda," dodal Vondráček.

Danko sa dotkol aj otázky uznania Kosova. Situáciu považuje za bilaterálny problém Srbska a Kosova. "Budeme čakať výsledok ich rokovania," povedal.