Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. Danko: Rekreačné poukazy sú už v koalícii odkomunikované

Na snímke predseda NRSR Andrej Danko. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Okrem podpory odvetvia cestovného ruchu ide podľa Danka aj o súčasť boja s čiernou ekonomikou.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Téma rekreačných poukazov je v koalícii odkomunikovaná, nový inštitút musí už len prejsť cez Národnú radu (NR) SR. Predseda SNS Andrej Danko ju už prediskutoval aj s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) a ten je s tým podľa neho "v pohode".

Okrem podpory odvetvia cestovného ruchu ide podľa Danka aj o súčasť boja s čiernou ekonomikou. "Časť zamestnávateľov dáva odmeny do obálok. Je to boj s čiernou ekonomikou, chceme zlegalizovať tieto odmeny. Keď to dajú k dovolenkovému poukazu, bude to bez odvodov a daní, čo bude zaujímavé aj pre podnikateľov," uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Nárok na zvýhodnený rekreačný poukaz bude mať podľa Danka zamestnávateľ s pracovným alebo obdobným pomerom trvajúcim aspoň dva roky, alebo živnostník s minimálne dvojročnou živnosťou. Ak o to zamestnanec bude mať záujem, vo firmách s viac ako 49 zamestnancami to bude povinné. Zvýhodnený poukaz bude mať celkovú hodnotu 500 eur, z toho zamestnávateľ prispeje 275 eurami.

Danko zdôraznil, že je to inštitút, ktorý poznajú mnohé západné Zákonníky práce. Turizmus na Slovensku podľa neho potrebuje podporu. "Snívam aj o osobitnom ministerstve pre šport a cestovný ruch, je to oblasť, ktorá je zanedbaná, poddimenzovaná, potrebuje injekciu. Pomôže to naštartovať rôzne oblasti, dostane veľkú dávku financií do cestovného ruchu," dodal predseda SNS.