Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Podporujem očistu spoločnosti, ale nech sa deje zákonne

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kollár odmieta, aby existovala skupinka s rozviazanými rukami, ktorá si bude rozhodovať, koho zavrie a koho nie.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Hnutie Sme rodina podporuje vládny program očisty spoločnosti, ale musí sa to diať zákonným spôsobom. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Ak chce líder OĽANO Igor Matovič vládnuť bez Sme rodina, budú sa o tom podľa Kollára rozprávať na koaličnej rade. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini teraz nechce riešiť povolebnú spoluprácu, keď sa ešte neblížia voľby. Reagoval tak na ponuku šéfa Smeru-SD Roberta Fica o spájaní.

"Nebránim sa očiste, hovorím, že všetci, na ktorých sú relevantné dôkazy, majú byť postavení pred spravodlivý súd," reagoval Kollár na slová Matoviča, že ak Sme rodina bude brániť očistnému procesu, treba sa rozprávať o koalícii bez nich.

"Igor Matovič sa zase len vyhráža a chce vstupovať do svedomia Borisa Kollára, že si má vybrať, na ktorej strane chce byť," reagoval Pellegrini. Najlepšie, čo sa môže Slovensku stať, je podľa neho pád tejto vládnej koalície, aby si ľudia vybrali v predčasných voľbách. Kollár chápe Pellegriniho, že sa mu nechce čakať do riadnych volieb, no nechce pustiť späť "smerácku mafiu". "Budem podporovať túto vládu, aj keď robíme chyby. Určite je to lepšie, ako keby sa mala vrátiť ficovská mafia," dodal.

Kollár odmieta, aby existovala skupinka s rozviazanými rukami, ktorá si bude rozhodovať, koho zavrie a koho nie. Kritizoval, že keď Slovenská informačná služba (SIS) pri svojej operatívnej činnosti vypočúvala kriminálne 'závadovú' osobu a zistenia postúpila prijímateľom zákona, zrazu sa našli dvaja kajúcnici a zbavili sa šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Pellegrini kritizoval, že výsledkom bezpečnostnej rady je vytvorenie pracovnej skupiny. Premiér Eduard Heger (OĽANO) mohol podľa neho okamžite odvolať na základe zistení ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a mohol tiež vymeniť šéfa polície, Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) či policajnej inšpekcie a vrátiť do riadenia polície hierarchiu.

Na archívnej snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Ak by sa hlasovalo o odvolaní Mikulca, Sme rodina nebude za, povedal Kollár. "Zatiaľ nemám relevantné dôkazy v rukách, aby som vyhlásil, že Roman Mikulec je zlý," dodal. Minister vnútra musí mať podľa Kollára kompetenciu vymeniť si policajného prezidenta či šéfa NAKA alebo inšpekcie. "Teraz sa to ukázalo, keď tam má minister zabetónovaných smeráckych nominantov, nevie sa pohnúť. Musíme rozviazať ministrovi ruky aj v tomto, aby si mohol riadiť políciu," doplnil Kollár.

Ochotu spolupracovať môže podľa Pellegriniho Fico prejaviť tak, že dodá podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra. "Teraz nie je dôvod rokovať o takýchto veciach. Keď budem vedieť dátum predčasných volieb, budem sa rozprávať o predvolebnej a povolebnej spolupráci," reagoval na ponuku Fica. Len mať snahu uchopiť moc, vrátiť sa na stoličku podľa Pellegriniho nestačí. "Slovensko sa ani nemôže vrátiť tam, kde bolo pred rokom 2020, ani nemôže ostať v tomto marazme, musí vykročiť dopredu," dodal. Keby sa Smer spojil s Hlasom, podľa Kollára by to pochovalo Pellegriniho.

Kollár pripomenul, že každá strana musí garantovať poslancov v parlamente, a to už Za ľudí nemá. "Zmenila sa situácia, nemôžeme sa tváriť, že zmluvu neotvoríme. Musíme znova otvoriť koaličnú zmluvu a dohodnúť sa na prerozdelení," dodal. Chce, aby do budúcna bolo možné v súlade s Ústavou SR skrátiť volebné obdobie aj cez referendum. Dodal, že takýto návrh v koalícii pripravia.

Šéf Sme rodina tiež dodal, že ďalší lockdown a ani núdzový stav už jeho hnutie nepodporí. Pripomenul, že vďaka legislatíve, ktorú podporilo aj Sme rodina, sa nemusia zatvárať prevádzky v regiónoch so zhoršenou epidemickou situáciou. Aby sa predišlo zatváraniu, zákon podľa neho dovolí mať prevádzky otvorené pre očkovaných a pretestovaných ľudí.