Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Kollár ocenil demisiu Stracheho, obhajoval aj Le Penovú

Na archívnej snímke zľava predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a predsedníčka Národného frontu Marine Le Penová počas návštevy Národnej rady SR v pondelok 13. mája 2019 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Beblavý reagoval tým, že si chcel prečítať volebný program Sme rodina pred eurovoľbami, ale žiadny nenašiel.

Bratislava 19. mája (TASR) - Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 obhajoval prítomnosť predsedníčky francúzskeho Národného združenia Marine Le Penovej na Slovensku. Ocenil aj demisiu rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho. Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-OD Miroslav Beblavý tvrdí, že spájanie sa s podobnými politikmi ako Le Penová je nebezpečné.

"Ľudí treba posudzovať podľa ich dlhodobého prínosu do politiky," podotkol v relácii Beblavý s tým, že hrozbou Le Penovej je okrem iného jej populizmus. Argumentuje tým, že pred troma rokmi pri prezidentskej kampani vo Francúzsku hovorila o vystúpení Francúzska z eurozóny a Schengenu. Zdôraznil, že názorová prelietavosť v geopolitike môže byť pre Slovensko nebezpečná.

"Typický príklad progresívnych ľudí, ktorí niečo vytrhnú z kontextu," reagoval Kollár. Zdôraznil, že Le Penová aj pred slovenskými novinármi počas návštevy v Bratislave deklarovala, že nechce zničiť Európsku úniu.

Frakcia Európa národov a slobody, ktorej členom je aj Sme rodina, presadzuje podľa Kollára ochranu hraníc, tradícií a podporu sociálnych vecí, ako sú napríklad rodiny s deťmi. Vysvetlil, že sa s frakciou spojili preto, aby mali miesto v Európskom parlamente a silu rozhodovať.

Beblavý reagoval tým, že si chcel prečítať volebný program Sme rodina pred eurovoľbami, ale žiadny nenašiel. "Pokiaľ sú ale vaše priority tie, ktoré ste vymenovali, tak som rád," povedal s tým, že také sú aj priority európskych ľudovcov, ku ktorým chce Spolu v rámci únie patriť.

V súvislosti s odchodom bývalého rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho z funkcie Kollár povedal, že urobil to najlepšie, čo mohol. Ocenil, že pri podozrení z korupcie podal demisiu. Považuje to však za zlyhanie jednotlivca. Beblavý namieta, že v prípade Stracheho nešlo len o korupciu, ale aj o vlastizradu, pretože bol ochotný predať krajinu Rusku.





luc ima