Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská: Štandard prístupu k informáciám nemôže byť znížený

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská prichádza na 69. schôdzu vlády SR 13. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na margo návrhu novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla ministerka spravodlivosti L. Žitňanská.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Štandard prístupu k informáciám nemôže byť znížený. Cieľom je ho rozšíriť a zaplátať diery, ktoré tam sú. Na margo návrhu veľkej novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Ako tvrdí, za zvýšením tohto štandardu bude stáť a túto latku nie je pripravená podliezť. "Keby to smerovalo k niečomu inému, tak v tom procese pokračovať nebudem. Zatiaľ však nie som v takom štádiu, že by som viedla tieto úvahy," skonštatovala. K návrhu podľa jej slov prišlo množstvo pripomienok, preto očakáva veľa rokovaní so štátnym i mimovládnym sektorom. "Bude to trvať pomerne dlho, lebo je toho veľa," podotkla.

Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS) vníma v návrhu viacero dobrých ustanovení, ktoré zlepšia uplatňovanie práva na informácie aj fungovanie infozákona. Sú tam však podľa neho aj problematické veci, alebo niečo aj chýba. "Aj tie veci, ktoré idú správnym smerom, by mohli ísť ešte ďalej a viac rozšíriť možnosti uplatňovania infozákona. Dúfam, že do parlamentu pôjde tento návrh zákona ešte v lepšej podobe, ako je dnes," skonštatoval.