Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Michala Kováča ml. uniesla SIS, tvrdí Ľ. Kosík

Na archívnej snímke z 26. júna 1996 Michal Kováč mladší na hraničnom priechode Bratislava-Berg. Foto: TASR - Drahotín Šulla

Celú akciu vraj riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a pokyn na jej vykonanie údajne vydal vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Michala Kováča ml., syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča, mala uniesť Slovenská informačná služba (SIS). V rozhovore pre sme.sk to povedal Ľuboš Kosík, ktorý sa mal ako príslušník SIS na akcii taktiež zúčastniť.

„Dostali sme informáciu, že osoba vychádza z domu. Hrbáček dal pokyn na akciu. V prvom aute som sedel ja s Hrbáčkom. On bol vodič a ja som bol spolujazdec. Za nami išlo druhé auto, v ktorom boli ďalší traja členovia skupiny. Ja s Hrbáčkom sme mali zablokovať auto a zastaviť ho. Úlohou tých troch bolo naložiť osobu do ich motorového vozidla,“ hovorí Kosík.

Podľa jeho slov Hrbáček s ďalšími členmi skupiny vytiahli Michala Kováča ml. z Mercedesu. „Osobu som nepoznal, nikdy predtým som ju nevidel, nevedel som ju identifikovať,“ tvrdí.

Hrbáček mal potom vytiahnuť športový vak, kde mal dve fľaše whisky. Do nich nasypal niekoľko škatuliek rohypnolu. „Zamiešal to, stiahol mladému Kováčovi vrecko z hlavy a celú fľašu mu násilne nalial do úst,“ opisuje v rozhovore priebeh udalosti.

Omámeného Michala Kováča ml. potom mali v Petržalke odovzdať ďalším osobám. „My sme ho odovzdali ďalej. Čo sa dialo potom, už neviem. Preto hovorím, že ja nie som ten, čo niekoho uniesol. Urobil som len zadržanie na rozkaz Hrbáčka a v Petržalke sme osobu odovzdali. Čo s ňou ďalej robili, už neviem. To mi nikto nepovedal,“ dodal.

Celú akciu vraj riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a pokyn na jej vykonanie údajne vydal vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota.

„Neriadil to Mečiar, verím tomu, že on o tom ani nevedel,“ uzatvoril Kosík v rozhovore pre sme.sk.