Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI: Vnímam atmosféru na Slovensku a nie je to nič príjemné

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (na snímke) sa stal dočasným ministrom kultúry. Vedením rezortu ho poveril v stredu prezident SR Andrej Kiska 7. marca 2018 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Marko Erd

Podpredseda Smeru-SD poznamenal, že by sa cítil podstatne horšie, keby videl, že sa bráni sloboda slova alebo sa zakazuje novinárom písať to, čo píšu posledné dva týždne, či sa niekomu zatvárajú ústa.

Bratislava 10. marca (TASR) – Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) vníma aktuálnu atmosféru na Slovensku a podľa jeho slov to nie je nič príjemné. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Vždy som mal a mám veľkú pokoru pred ľuďmi a vyslovovaním ich názoru. V demokratickej krajine nikomu nemožno upierať právo, aby šiel slobodne vyjadriť svoj názor," povedal Pellegrini. Podpredseda Smeru-SD uviedol, že rozumie emóciám, ktoré prevládali na zhromaždeniach naprieč celým Slovenskom. "Som rád, že to prebehlo veľmi slušne a bez nejakých násilností," skonštatoval.

Pellegrini zhromaždenia neoznačil za štátny prevrat. "Bola to demonštrácia, akej sme svedkami vo vyspelej demokratickej Európe, rovnaké sa konajú v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku. Slovensko nie je zvyknuté na takéto prejavy, ale v iných krajinách sú na týždennom poriadku," povedal.

"SR je demokratický štát. Nikto proti takýmto protestom, pri ich organizovaní, počas ich priebehu alebo po ich skončení neprotestoval ani nevyvíjal žiadne aktivity, aby tento slobodný prejav občanov akýmkoľvek spôsobom zmaril," priblížil Pellegrini.

Podpredseda Smeru-SD poznamenal, že by sa cítil podstatne horšie, keby videl, že sa bráni sloboda slova alebo sa zakazuje novinárom písať to, čo píšu posledné dva týždne, či sa niekomu zatvárajú ústa. "Nie je to to, čo sa na Slovensku deje," poznamenal s tým, že rešpektuje, že na Slovensku je skupina ľudí, ktorých pobúrila vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) potvrdila, že išlo o najväčšie pokojné zhromaždenie od vzniku samostatného Slovenska. "Ľudia vyslali jasný signál tejto vláde. Povedali, že už toho bolo dosť a bolo by zradou občanov, keby k žiadnym zmenám nedošlo," povedala poslankyňa. Slovensko prirovnala ku krajine, ktorá má túžbu ísť smerom dopredu, ale má obuté topánky, ktoré ho tlačia a vytvárajú mu otlaky. Podľa jej slov nestačí "vyrezať jeden otlak", a to odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) alebo poslať preč policajného prezidenta Tibora Gašpara. "Treba vymeniť topánky a po tom ľudia volali na námestí," uzavrela Remišová.