Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

I. Bihariová: Aká vláda, taká pandémia. Ilustruje jej zbabelosť

Na archívnej snímke Irena Bihariová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pripomenula, že ani v tretej vlne nie je dohodnutý odškodňovací systém, voči návrhu 500-eurovému bonusu z dielne ministerstva financií má výhrady.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Vláda boj s pandémiou nového koronavírusu nezvláda. Súčasný lockdown je nesystémový, riešeniu situácie nepomôže. V nedeľnej diskusnej relácii sa na tom zhodli lídri mimoparlamentných strán mimoparlamentných strán PS, KDH a SNS. Úplne jednotní však nie sú napríklad v otázke povinného očkovania.

"Aká vláda, taká pandémia. Ilustruje jej zbabelosť," povedala predsedníčka PS Irena Bihariová. Podporuje povinné očkovanie nad 18 rokov, v niektorých zdravotných prípadoch však odporúča konzultovať podanie vakcíny s lekárom. Pripomenula, že ani v tretej vlne nie je dohodnutý odškodňovací systém, voči návrhu 500-eurovému bonusu z dielne ministerstva financií má výhrady. Návrh reformy zdravotníctva nevníma ako zlý, podporuje skôr dobudovanie Rázsoch ako kúpu súkromnej nemocnice.

Šéf KDH Milan Majerský označil súčasný lockdown za "mačkopsa", zmysel by podľa neho mal, keby v tejto situácii platil spravodlivo pre všetkých. "Ak chce vláda vyhovieť len niekomu, nevyhovie nikomu," skonštatoval Majerský. Je presvedčený, že by pomohlo zatvorenie celej krajiny vrátane ekonomiky. Dôraz kladie na očkovanie. Návrh ministra financií Igor Matoviča (OĽANO) kritizuje vrátane možného výpadku miliónov eur ročne pre samosprávy. Zdôrazňuje potrebu zvýšenia platov zdravotníkom. Za najpodstatnejšiu považuje reformu zdravotníctva, avšak nie v podobe, v akej je navrhnutá.

Líder SNS Andrej Danko hovorí o "absolútnom chaose a anarchii", vláda podľa neho predvádza metódu pokus-omyl. Okrem ekonomického zlyhania hovorí o zlyhaní aj v iných oblastiach. "Vyvolávajú stres a beznádej u ľudí," zhodnotil Danko. Lockdown označil za chaos a predčasné opatrenie, kritizoval jeho zavedenie zo dňa na deň. Očkovanie vníma len ako jednu z ciest. Sám očkovaný zatiaľ nie je. Na margo Matovičovho bonusu uviedol, že nevie, ako sa bude realizovať, avšak všetko, čo pomôže seniorom, víta. Reformu zdravotníctva víta, volá však najmä po zvyšovaní platov, je proti rušeniu nemocníc. Ak vláda situáciu nezvláda, pripomenul komunálne a samosprávne voľby, s ktorými by sa dali spojiť aj parlamentné.

Na archívnej snímke Andrej Danko.
Foto: TASR Michal Svítok


Biháriová nechcela priamo komentovať, s kým by si vedela predstaviť spoluprácu v prípade, že by sa PS dostalo do parlamentu. Dôležitý je podľa nej prienik programov. "Koláč, ktorý nie je dopečený, sa nekrája," povedal Majerský s tým, že do volieb podľa neho vznikne ešte viacero subjektov. Vylúčil však spoluprácu s extrémistami i tými, čo zneužívajú štát korupciou. Danko vylúčil spoluprácu s fašistami, extrémistami i liberálmi. Otázku spolupráce zodpovie po voľbách.