Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Sudca M. Radačovský oznámil odchod z funkcie

Sudca Miroslav Radačovský Foto: TASR

Podľa týždenníka sudca odchádza najmä preto, aby nevznikli pochybnosti o jeho nezaujatom rozhodovaní v predmetnej veci, keďže ešte nie je právoplatná.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Sudca Miroslav Radačovský, ktorý rozhodoval v súdnom spore prezidenta SR Andreja Kisku, podľa informácií týždenníka Plus 7 dní oznámil ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) odchod zo svojej funkcie.

Podľa týždenníka sudca odchádza najmä preto, aby nevznikli pochybnosti o jeho nezaujatom rozhodovaní v predmetnej veci, keďže ešte nie je právoplatná. "V rámci sebareflexie čestne prehlasujem, že po vypracovaní rozsudku v tejto veci, t.j. po uplynutí lehoty 30 dní, písomne oznámim prezidentovi republiky, že sa vzdám funkcie sudcu,“ cituje Plus 7 dní sudcov list, ktorý poslal ministrovi spravodlivosti.

Prezident Kiska prehral spor o pozemky v katastri obce Veľký Slavkov, rozsudok nie je právoplatný. Sudca Radačovský svojimi vyjadreniami pre médiá prezidenta nepriamo vyzval, aby po verdikte odstúpil zo svojej funkcie. Jeho slová mal preskúmať minister spravodlivosti, ako aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Obaja mali posúdiť, či jeho vyjadrenia na adresu hlavy štátu nie sú dôvodom na podanie disciplinárneho návrhu.

Ministerstvo spravodlivosti: Žiaden list sme od sudcu Radačovského nedostali


Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nedostal doteraz žiaden list od sudcu Miroslava Radačovského. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

Ako ďalej vysvetlila, ministerstvo dostalo list od popradského súdu, v ktorom sa píše o odchode sudcu do dôchodku. "Popradský súd nás v októbri informoval, že pán Radačovský v máji oznámil, že sa chce vzdať funkcie sudcu k 1. januáru 2019," pribížila Drobová s tým, že sudca svoje rozhodnutie zdôvodnil dovŕšením 60 rokov v septembri tohto roku.

Ako doplnila Drobová, ak sudca oznámi prezidentovi SR v priebehu decembra 2018, že sa vzdáva funkcie sudcu, funkcia mu zo zákona zaniká uplynutím mesiaca, v ktorom oznámil vzdanie sa funkcie.

Predseda Okresného súdu v Poprade informoval o odchode z funkcie rezort spravodlivosti v októbri. "Predseda OS Poprad adresoval v októbri 2018 ministrovi spravodlivosti žiadosť o určenie voľného miesta sudcu, pretože pri vzdaní sa výkonu funkcie sudcu sa miesto sudcu nestáva automaticky voľným," priblížila Drobová.