Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sulík: SaS nebude odvolávať Žilinku, pokiaľ nebude dohoda v koalícii

Na archívnej snímke Richard Sulík 23. júna 2021. Foto: TASR – Pavol Neubauer

Výroky poslanca Alojza Baránika (SaS) k tejto téme vníma Sulík ako jeho osobný názor. Nepotešilo by ho, keby generálny prokurátor odstúpil sám.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Strana SaS neplánuje iniciovať odvolanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, pokiaľ nebude na tom dohoda v koalícii. Predseda strany Richard Sulík to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Výroky poslanca Alojza Baránika (SaS) k tejto téme vníma Sulík ako jeho osobný názor. Nepotešilo by ho, keby generálny prokurátor odstúpil sám.

Nedávne rozhodnutia o zrušení obvinení mohol podľa Sulíka generálny prokurátor lepšie odkomunikovať. V prípade exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského ho irituje, že bola zrušená nielen väzba, ale aj obvinenie. "Paragraf 363 nejdeme rušiť, ale upraviť proti možnému zneužitiu," dodal Sulík. Potvrdil, že možnosťou je, že by rozhodnutie musel podpisovať aj minister spravodlivosti.

Opozičný poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) reagoval, že generálna prokuratúra spravila fundované rozhodnutie, v ktorom zhodnotila, ako vyšetrovatelia a prokurátori porušovali svoje kompetencie.

V súvislosti so zmenami v koalícii Sulík uviedol, že SaS je pripravená "v záujme zmieru v rodine" podporiť Veroniku Remišovú (Za ľudí) vo funkcii ministerky. Ochotní sú diskutovať aj o poste podpredsedu parlamentu.
Na archívnej snímke zľava Mária Kolíková a Richard Sulík 8. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Mária Kolíková by mala podľa Sulíka zostať na poste ministerky spravodlivosti, keďže k SaS pribudli aj poslanci a ministerka má prostredníctvom nich dostatočnú silu. "Je primerané, že k trom doterajším ministerstvám pribudne jedno štvrté," myslí si. Hovorí, že počty a fakty sú jasné. Téma bude predmetom koaličnej rady.

Šéf liberálov zároveň potvrdil, že s Kolíkovou sa dohodli na deviatich miestach na kandidátke SaS do parlamentu, jednom pri európskych voľbách, ale aj podpore dvoch niekdajších poslancov Za ľudí na čele parlamentných výborov. Vzájomnú podporu si liberáli a odídenci od Remišovej dohodli aj pri komunálnych voľbách.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má podľa Sulíka podporu SaS. V súvislosti s opakovanými neúspešnými pokusmi otvoriť mimoriadnu schôdzu vyhlásil, že keď ide o odvolávanie ministra, schôdza by mala byť. Blanár si myslí, že koalícia bráni odvolávaniu, lebo nemá jasno, či ho podržia alebo nie.