Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová: Verím, že strana SaS podporí balíček protiinflačnej pomoci

Na archívnej snímke Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR Jaroslav Novák

Keby to bolo na strane Za ľudí, tak pomoc je schválená už dávno, zdôraznila.

Bratislava 14. mája (TASR) - Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová verí, že koalícia na budúci týždeň dospeje k dohode o balíčku protiinflačnej pomoci. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Remišová dúfa, že ho teda podporí aj strana SaS, ktorá podľa nej v súčasnosti obhajuje záujmy bohatých podnikateľov.

"Keby to bolo na strane Za ľudí, tak pomoc je schválená už dávno," zdôraznila. Zároveň odmietla tvrdenia o tom, že by niektorý z bodov pomoci "chudobným bral a bohatým dával", a ďalšie výhrady liberálov, poukazujúcich na hrozbu zvyšovania daní. "Daňovo-odvodové zaťaženie klesá a ja osobne nevidím nič zlé na tom, ak sa zdania nadmerné zisky spoločností, ktoré zarábajú na pandémii," uviedla v súvislosti so zámerom zdaniť 100 bohatých firiem.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár mieni, že ak sa koalícia ako celok nedohodne na balíku opatrení, mala by skončiť. "Keď nie ste schopní dohodnúť sa na pomoci ľuďom, tak choďte preč, vzdajte sa," skonštatoval opozičný politik.

Avizoval, že Smer-SD plánuje v súvislosti s protiinflačnou pomocou podať viacero pozmeňovacích návrhov. Kritizuje napríklad, že návrh daňového bonusu ukráti rozpočty samospráv. Remišová reagovala, že samosprávy najviac ochudobňuje neefektívne hospodárenie, poukazuje pritom na predražené tendre.

Obaja sa v krátkosti vyjadrili aj k otázkam energetickej bezpečnosti. Blanár zopakoval, že Smer-SD je kategoricky proti nepremyslenému okamžitému odpojeniu sa od ruských dodávok ropy a plynu, upozornil na konzekvencie pre hospodárstvo a domácnosti, ktoré by takýto krok spôsobil. "Bola by to úplná katastrofa, nikdy to nepodporíme," vyhlásil.

Remišová upozornila, že v súčasnosti nestojí otázka tak, "či sa my odpojíme, ale či nás Rusko neodpojí". "Preto je pre Slovensko strategicky dôležité, aby sme čo najskôr riešili diverzifikáciu prísunu energetických zdrojov a eliminovali závislosť od Ruska," zdôraznila. Nebojí sa ani Blanárom naznačenej hrozby vyššej ceny plynu z mimoruských dodávok, poukazuje pritom na príklad objednávok skvapalneného plynu od USA pre Bulharsko.