Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Ak mi neodporučia cestovať do Marrákešu, podám demisiu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Marko Erd

Pre Globálny pakt OSN o migrácii sa Lajčák dostal do konfliktu s opozíciou, koaličnou SNS, ale aj s predstaviteľmi Smeru-SD.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Ak Národná rada SR neodporučí ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD) odcestovať na decembrovú migračnú konferenciu do marockého Marrákešu, šéf slovenskej diplomacie podá demisiu. Potvrdil to vo vysielaní Rádia Expres, v ktorom zároveň vyzval politické strany, aby tlmili vášne sprevádzajúce tému migrácie.

Pre Globálny pakt OSN o migrácii sa Lajčák dostal do konfliktu s opozíciou, koaličnou SNS, ale aj s predstaviteľmi Smeru-SD. Kľúčový pre neho bude postoj parlamentu, kde chce SNS presadiť, aby slovenský zástupca nešiel na decembrovú migračnú konferenciu do Marrákešu. Lajčák to považuje za chybu. "Ak máme otázky a problémy, musíme ich ísť riešiť za rokovací stôl. Tu je situácia, keď mne posielajú odkazy, aby sme, naopak, sedeli za pecou. Takto sa ešte žiadny problém nevyriešil, ak sa zamkneme zvnútra a budeme sa tváriť, že problém neexistuje," povedal Lajčák.

Naďalej oponuje tým, ktorí dokument OSN o migrácii spochybňujú a podozrievajú. Lajčák opätovne poukázal na to, že ide o nezáväznú rezolúciu, akých OSN vydáva stovky. Podľa Lajčáka navyše možno dokument prirovnať ku katalógu, ktorým sa môžu krajiny inšpirovať pri riešení migrácie. Pripomenul, že aj slovenská vláda v utorok (20.11.) schválila na rokovaní dokument o uľahčení prijímania pracovnej sily zo zahraničia. "Nikto neprotestoval, práve naopak. Toto je presne riadená a bezpečná migrácia," zdôraznil Lajčák.

V relácii Braňo Závodský Naživo opätovne zopakoval, že nemá v úmysle kandidovať za prezidenta SR. "Nikdy som nad tým neuvažoval. Moja práca je diplomacia, zahraničná služba," skonštatoval. Nechcel ani komentovať medializované informácie, že predseda Smeru-SD Robert Fico má záujem nahradiť ho na čele slovenskej diplomacie.