Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Monitoring početnosti medveďa hnedého stále nie je ukončený

Na archívnej snímke medveď hnedý. Foto: TASR/AP

Výskum, ktorý sa týka problematiky medveďa, má dve na seba nadväzujúce fázy, a to terénnu časť, čiže zber vzoriek, a laboratórnu časť.

Bratislava 11. mája (TASR) - Monitoring početnosti medveďa hnedého ešte stále nie je ukončený. Karlova univerzita v Prahe, ktorá spracováva DNA vzorky medveďov, aktuálne začala fázu modelovania početnosti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Genetický výskum sčítania populácie medveďov začal v septembri 2019. ŠOP ho realizuje prostredníctvom projektu, v rámci ktorého uzatvorila zmluvu o dielo s Prírodovedeckou fakultou Karlovej univerzity. Jej predmetom je vypracovanie štúdií odhadu početnosti chránených druhov veľkých šeliem (vlk dravý, rys ostrovid a medveď hnedý) a vypracovanie štúdie stupňa hybridizácie vlka dravého s príbuznými druhmi živočíchov (šakal zlatý, pes domáci) analýzou DNA, poukázala Bocková.

"V prípade medveďa hnedého bola ukončená terénna aj laboratórna časť výskumu a aktuálne Karlova univerzita začala fázu modelovania početnosti jednotlivých druhov," priblížila hovorkyňa.

ŠOP intenzívne komunikuje s Karlovou univerzitou. "Robíme viaceré kroky na urýchlenie výsledkov genetického výskumu sčítania populácie medveďov," poznamenala Bocková.

Výskum, ktorý sa týka problematiky medveďa, má dve na seba nadväzujúce fázy, a to terénnu časť, čiže zber vzoriek, a laboratórnu časť (biochemika a štatistika). Úlohou ochranárov bolo zabezpečiť prvú fázu, ktorá sa týkala zberu biologického materiálu. Ten ukončili vlani a všetky vzorky odovzdali Karlovej univerzite v Prahe, ktorá má na starosti druhú časť výskumu.

Cieľom projektu je odhad početnosti populácie medveďa, rysa a vlka na Slovensku, určenie pomeru pohlavia, určenie populačnej hustoty v geografických celkoch, určenie stupňa hybridizácie vlka, určenie zloženia potravy a vyšetrenie na parazity. Podľa platnej zmluvy sa analýza vzoriek DNA má ukončiť do 31. decembra 2024.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) chcel minulý rok urýchliť sčítanie. Uskutočnilo sa preto rokovanie pracovníkov ŠOP SR s odborníkmi z Karlovej univerzity, aby sa našiel spôsob, ako sčítanie medveďov ukončiť ešte počas minuloročného leta.