Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovič pripustil koalíciu bez Sme rodina

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Matovičovi je ľúto postoja lídra Sme rodina Borisa Kollára, ktorý sa rozhodol nebyť súčasťou pracovnej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Ak by hnutie Sme rodina blokovalo očistný proces a rozhodlo sa "drukovať" predstaviteľom opozície, z koalície sa mentálne vzďaľuje a partneri by si museli klásť otázku, či dokážu koalíciu udržať aj bez Sme rodina. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Dodal, že ak by sa potvrdilo, že Slovenská informačná služba (SIS) je za "hataním" spravodlivosti, treba post riaditeľa SIS vziať Sme rodina. Matovič tiež kritizoval ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) za to, že "absolútne zlyhal" a nezvládol bezpečný návrat detí do škôl.

"Urobím všetko pre to, aby Sme rodina zostala súčasťou protikorupčnej koalície. Ak by Sme rodina blokovala očistný proces, ak by blokovala možnosť chrániť statočných ľudí v polícii, prokuratúre, súdnictve pri očiste v boji s mafiou a ak by naďalej chcela umožniť mafii, aby vedela na poslednú chvíľu kedykoľvek vytiahnuť nejaký kľúčový záhadný paragraf, ktorým očistia akéhokoľvek zločinca, potom sa mentálne Sme rodina z koalície vzďaľuje. Vtedy si musíme klásť otázku, či dokážeme udržať koalíciu aj bez Sme rodina," povedal Matovič.

Matovičovi je ľúto postoja lídra Sme rodina Borisa Kollára, ktorý sa rozhodol nebyť súčasťou pracovnej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát. "Nazvať Jána Čurillu mafiánom je za všetky čiary," reagoval na Kollárove slová, za ktoré by sa mal podľa Matoviča ospravedlniť. "Musíme chrániť statočných vyšetrovateľov a aj keď to bude spôsobovať problémy v koalícii," dodal. Reči o nájomných bytoch berie ako odpútanie pozornosti od podstaty.

Matovič reagoval aj na boj medzi jednotlivými skupinami v bezpečnostných zložkách. "Cítim sa aj osobne zodpovedný. Mrzí ma to, pretože po voľbách sme si povedali, že skúsime dať aj zlým ľuďom možnosť, ktorých stovky si Kaliňák so Sakovou 'nasáčkovali' do Policajného zboru, že im dáme možnosť sa obrátiť na dobro. Bola to najväčšia chyba, tí ľudia iba kuli pikle," povedal Matovič s tým, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má jeho dôveru.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic podľa Matoviča pri podozreniach o sledovaní jeho osoby SIS vychádza z informácií, ktoré má, treba tomu dávať dôležitosť. Ak by to bola pravda, išlo by podľa Matoviča o obrovské zlyhanie SIS. "Ak by sa preukázali slová Daniela Lipšica, že by za týmto 'hataním' spravodlivosti bola činnosť SIS, treba buchnúť po stole a zobrať tento post Sme rodina," doplnil.

Na archívnej snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
Foto: TASR Jakub Kotian


Matovič dodal, že rezort školstva rozdal testy na domáce testovanie, hoci v lete podľa Matoviča prisľúbili, že deti budú mať tieto testy k dispozícii v škole. Gröhling mal podľa neho zorganizovať pretestovanie v triedach. Kritizuje, že pozitívne deti sa nechali v triedach. Skritizoval aj ministerstvo hospodárstva, že nezabezpečilo samotesty.