Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Mons. Peter Rusnák: Posolstvo Božieho dieťaťa je v láske

Gréckokatolícka cirkev oslavuje Narodenie Ježiša v kontexte celého plánu spásy a len v tejto súvislosti má zmysel, preto sa v bohoslužobných textoch spomína aj Kristova smrť a jeho vzkriesenie.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Narodenie nášho Pána, Boha a Spasiteľa Ježiša Krista patrí k najväčším sviatkom cirkevného roka, je to oslava jeho vtelenia - pripomenul bratislavský gréckokatolícky eparcha Mons. Peter Rusnák.

Boh sa stáva človekom, prijíma ľudskú prirodzenosť, aby skrze jeho poníženie, smrť a vzkriesenie človek mohol prijať účasť na Božom živote. Kristus sa stáva dieťaťom, prichádza na svet v jaskyni, ktorá slúžila ako maštaľ pre dobytok. Stáva sa poníženým a bezbranným - a takým je celý život až po smrť na kríži - ako dieťa, ktoré sa nedokáže brániť a nedokáže ublížiť - aj tieto myšlienky uviedol Mons. Rusnák vo vyjadrení pre TASR pri príležitosti tohtoročných Vianoc.

Gréckokatolícka cirkev oslavuje Narodenie Ježiša v kontexte celého plánu spásy a len v tejto súvislosti má zmysel, preto sa v bohoslužobných textoch popri narodení - vtelení spomína aj Kristova smrť a jeho vzkriesenie - vykúpenie ľudstva z hriechu. Aj preto si v období tohto sviatku pripomíname tiež mučenícku smrť prvomučeníka a archidiakona svätého Štefana, priblížil slávenie Rusnák.

"Sila posolstva Ježiša Krista nie je v triumfalizme a moci tohto sveta, ale v láske, ktorá ide až na kríž, v láske, ktorá sa obetuje a nie je sebecká. Prajem všetkým ľuďom našej vlasti, aby prijali toto posolstvo lásky, ktoré k nám prichádza v Božom dieťati a aby sa jeho narodenie stalo realitou v našich srdciach", povedal Mons. Rusnák.