Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vznikne Aliancia? Maďarské strany o tom rozhodnú na svojich snemoch

Na koláži zľava predseda strany Összefogás-Spolupatričnosť Szabolcs Mózes, predseda Most-Híd László Sólymos a predseda SMK Krisztián Forró. Foto: TASR - Dano Veselský/ koláž TERAZ.SK

V spoločnej strane Aliancia majú tri maďarské strany fungovať formou platforiem. Ide o strany Most-Híd, Spolupatričnosť a SMK.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Maďarské mimoparlamentné strany Most-Híd a SMK organizujú cez víkend snemy. Rozhodnúť majú na nich aj o tom, či sa spolu so stranou Spolupatričnosť definitívne spoja do spoločného projektu s názvom Aliancia. Most-Híd má snem v sobotu v Tvrdošovciach, SMK ho má v nedeľu (19. 9.) v Rimavskej Sobote. Následne, ešte v septembri, by sa mal konať prvý snem Aliancie.

Delegáti na sneme Mosta-Híd rokujú o základných dokumentoch, ktoré sú potrebné na zjednotenie troch strán. "Všetky dokumenty sú výsledkom poldruharočných rokovaní, spomedzi ktorých sú najdôležitejšie stanovy, ale nemenej dôležité sú i dokumenty vyrokované delegáciami troch strán - základné princípy, základné ciele, konkrétne ciele a zmluva o zlúčení zúčastnených strán," uviedla pre TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Predseda strany László Sólymos sa pre ochorenie COVID-19 na rokovaní snemu osobne nezúčastní.

"Bude sa rozhodovať o prijatí stanov novej spoločnej strany, o fúzií SMK do strany Szövetség - Aliancia a tiež o funkcionároch nominovaných do spoločných orgánov novej strany za platformu SMK," povedal o priebehu snemu tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

V spoločnej strane Aliancia majú tri maďarské strany fungovať formou platforiem. Deklaráciu o vytvorení spoločného politického subjektu podpísali strany v Komárne ešte v auguste minulého roka.