Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Most-Híd a SMK sa po necelom mesiaci opäť zídu

Béla Bugár Foto: TASR/AP

Most-Híd a SMK spolu naposledy rokovali 30. mája. Išlo o prvé stretnutie strán od doby, kedy sa ich predstavitelia rozkmotrili.

Bratislava 15. júna (TASR) - Strany Most-Híd a SMK sa po necelom mesiaci opäť zídu na spoločnom rokovaní. Tentokrát sa stretnú aj s Okrúhlym stolom Maďarov (OSM) na Slovensku.

Rokovanie sa uskutoční v pondelok 18. júna v Bratislave a venované bude najmä otázke menšín. Zúčastnia sa na ňom delegácie pod vedením svojich šéfov. Lídri Mostu-Híd a SMK Béla Bugár a József Berényi by mali spolu vystúpiť na tlačovej konferencii. Pre TASR to potvrdil Géza Tokár z OSM.

Most-Híd a SMK spolu naposledy rokovali 30. mája. Išlo o prvé stretnutie strán od doby, kedy sa ich predstavitelia rozkmotrili. Po tomto rokovaní sa Bugár s Berényim pred médiá spolu nepostavili. Každý informoval o záveroch sám.

Strany sa koncom mája rozprávali o spolupráci v budúcoročných regionálnych voľbách. Berényi povedal, že o regionálnych koalíciách rozhodujú štruktúry SMK, ktorým dáva strana voľnú ruku. Bugár vyhlásil, že Most-Híd bude podporovať štruktúry, aby "spoluprácu našli a aj sa dohodli tam, kde sa dá ohľadom kandidátky".

Subjekty riešili aj iné otázky vrátane vízie maďarskej menšiny na Slovensku. Dohodli sa, že budú ďalej rokovať. SMK deklarovala záujem otvárať aj otázku autonómie, Most-Híd tvrdí, že treba diskutovať najmä o problémoch, ktoré trápia ľudí. Pokiaľ ide o autonómiu, Bugár naznačil, že tá k ťaživým témam nepatrí.