Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Predsedom strany Most-Híd bude aj ďalších päť rokov Béla Bugár

Na snímke zvolený staronový predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár tesne po skončení 8. snemu strany 13. septembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Delegáti dnešného snemu zároveň zmenili logo a podnázov Mosta-Híd z doterajšej strany spolupráce na občiansku stranu.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Predseda strany Most-Híd Béla Bugár ostáva vo svojej funkcii aj ďalších päť rokov. Rozhodli o tom dnes v tajnej voľbe delegáti celorepublikového ôsmeho Snemu strany v Bratislave, keď za Bugára hlasovalo 110 delegátov zo 111 prítomných. Bugár súpera nemal.

K zmenám nedošlo ani na podpredsedníckych kreslách. Do funkcií boli na návrh Bugára zvolení László Solymos (107 hlasov), Ivan Švejna (104 hlasov), Lucia Žitňanská (104 hlasov) a Zsolt Simon (103 hlasov).

Delegáti zároveň zmenili logo a podnázov Mosta-Híd z doterajšej strany spolupráce na občiansku stranu. Novelou prešli aj stanovy, v ktorých sa napríklad vytvoril priestor v straníckom Predsedníctve aj pre europoslanca Józsefa Nagya.

Delegáti dnes ešte budú schvaľovať programový dokument Vízia 2016. Ten obsahuje názory a nápady strany, z ktorých má vychádzať program pre parlamentné voľby v roku 2016.

Na piate narodeniny si Most do názvu pridal podtitul občianska strana


Most-Híd zavŕšila premenu na stranu občianskeho typu. Oddnes to má zapísané aj vo svojom názve a logu. Zmeny vrátane staronového vedenia a novej programovej vízie schválili účastníci ôsmeho snemu, ktorý sa uskutočnil na piate narodeniny tejto strany.

Aj v ďalšom päťročnom období ostane predsedom strany Béla Bugár; v tajnej voľbe mu zo 111 prítomných delegátov snemu odovzdalo hlasy 110 delegátov (jeden hlasovací lístok bol neplatný). Vo svojich funkciách boli potvrdení aj doterajší štyria podpredsedovia strany.

"Jednota strany bola pri hlasovaniach viditeľná a strana z tohto snemu vzišla silnejšia," oznámil Bugár na tlačovej konferencii. Strana sa podľa neho v nasledujúcom období bude profilovať ako občianska, ktorej základnými hodnotami sú zodpovednosť, spolupráca, konštruktívny prístup a hľadanie kompromisov.

"Most-Híd chce odstraňovať polarity a nie vytvárať ďalšie," charakterizovala ďalšie smerovanie podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, ktorá Most-Híd vidí ako občiansku stranu založenú na princípoch rovnosti každého jedného občana a spolupráce. Na základe tejto ponuky bude vytvárať také prostredie pre občanov, aby na Slovensku chceli žiť, pracovať a cítili sa tu dobre.

Delegáti schválili rok a pol pripravovaný programový dokument Vízia 2016. Obsahuje názory a nápady strany, z ktorých má vychádzať program pre parlamentné voľby v roku 2016. Podpredseda strany Zsolt Simon vysvetlil, že aj naďalej budú pracovať na tom, aby sa na Slovensku nevyťahovala národnostná karta v prípade krízy a neslúžila na odvádzanie pozornosti od skutočných problémov.

László Solymos, ktorý je tiež staronovým podpredsedom strany, doplnil, že Most-Híd sa od svojho založenia už päť rokov usiluje o to, aby nastal pozitívny posun v spolunažívaní menšinového a väčšinového obyvateľstva na Slovensku. "Chceme zastupovať nielen záujmy maďarskej menšiny, ale aj záujmy Rómov, Rusínov a ďalších menšín," vysvetlil. Most-Híd chce však ukázať aj to, že nie je iba stranou zameranou na menšiny, ale má čo povedať aj väčšinovému obyvateľstvu Slovenska.

Okrem Občianskej vízie, ktorá má ako strategický materiál ukázať, ako si strana predstavuje Slovensko o 10 až 15 rokov, sa dnes snem zaoberal aj súčasnou politickou situáciou a nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami. Béla Bugár informoval, že majú k dnešnému dňu štyri stovky kandidátov na starostov a primátorov, z toho 180 samostatne a viac ako 200 v koalíciách. Strana má tiež približne 1500 kandidátov na členov miestnych samospráv.

Meradlom úspechu podľa Bugára pre stranu nebude počet zvolených starostov a primátorov, ale to, ako zodpovedne budú svoju prácu vykonávať.

Delegáti zmenili logo a podnázov strany z doterajšej strany spolupráce na občiansku stranu. Novelou prešli aj stanovy. V nich sa napríklad vytvoril priestor v predsedníctve aj pre europoslanca Józsefa Nagya.