Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Most-Híd chce dovoliť pyrotechniku len na oslavy Nového roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aby zmena zákona nebola príliš tvrdá, poslanci ponechávajú obciam možnosť povoliť výnimku a dovoliť použiť zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 aj v období cez rok.

Bratislava 1. mája (TASR) - Používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 by sa mohlo obmedziť. Navrhujú to poslanci Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Peter Antal a Tibor Bastrnák v novele zákona o výbušninách. Pokiaľ by s návrhom uspeli, táto pyrotechnika by sa mohla používať iba počas osláv Nového roka. Obce by však mohli udeľovať výnimku.

Zmenu zákona predkladajú preto, že súčasný stav podľa nich neposkytuje dostatočnú ochranu. "Najmä záver roka, počínajúc prvými dňami mesiaca december, poukazuje na opakujúci sa problém, ktorý predstavuje používanie zábavnej pyrotechniky v neprimeranom rozsahu, v dôsledku čoho je široká skupina obyvateľstva bez jej súhlasu vystavovaná neprimeranej záťaži," uvádzajú poslanci. Dochádza k tomu podľa nich kedykoľvek cez rok.

Poslanci pripomínajú, že v súčasnosti zákon umožňuje obciam obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechniky, ale v praxi je úprava nejednotná. "Mnohé mestá a najmä menšie obce neposkytujú svojim obyvateľom v tomto smere žiadnu ochranu," dopĺňajú s tým, že ich novela má pravidlá zjednotiť.

Aby zmena zákona nebola príliš tvrdá, poslanci ponechávajú obciam možnosť povoliť výnimku a dovoliť použiť zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 aj v období cez rok. "Pri rozhodovaní o takejto žiadosti by obce mali prihliadnuť na čo najlepšie zabezpečenie záujmov jej obyvateľov," uvádzajú predkladatelia.

Právnou normou chcú navrhovatelia tiež upraviť predaj tejto pyrotechniky. Mal by byť možný "iba vo vymedzenom časovom období". "Odsúhlasenie žiadosti obcou pritom oprávňuje k nákupu zábavnej pyrotechniky v rozsahu schválenej žiadosti," dodávajú poslanci. Poukazujú, že zmeny vychádzajú z modelu, ktorý už v súčasnosti aplikujú viaceré štáty EÚ, ako Nemecko, Chorvátsko či Dánsko.