Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Most-Híd zrejme nebude žiadať od Kaliňáka zrušenie zákona o občianstve

Na archívnej snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská Foto: TASR - Jakub Kotian

Strana ešte donedávna žiadal zrušiť zákon a vrátiť stav pred leto 2010, kedy bola právna norma prijatá prvou vládou Roberta Fica

Bratislava 3. apríla (TASR) - Strana Most-Híd zrejme nebude žiadať od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) zrušenie zákona o štátnom občianstve, ktorý berie ľuďom slovenský pas po prijatí občianstva iného štátu. Právna norma pripravila dosiaľ o občianstvo 1331 ľudí. Most-Híd ešte donedávna žiadal zrušiť zákon a vrátiť stav pred leto 2010, kedy bola právna norma prijatá prvou vládou Roberta Fica (Smer-SD).

"V súčasnosti sa venujeme pripravovaniu programového vyhlásenia vlády, ktoré bude obsahovať viaceré dôležité zmeny pre život národnostných menšín. V otázke dvojakého občianstva sa nepodarilo, tak ako za Radičovej vlády, nájsť zhodu v koalícii," odpovedal hovorca Mosta-Híd Matej Kováč na otázku, či Most-Híd bude žiadať ministra vnútra o zrušenie zákona.

Most-Híd, ktorý je v súčasnosti koaličným partnerom Smeru-SD, kritizoval zákon o štátnom občianstve od jeho prijatia. Strana tvrdila, že norma robí z ľudí občanov dvoch kategórií a je protiústavná. Most-Híd ju s poslaneckými kolegami napadol na Ústavnom súde SR, ten však nedokázal povedať, či je zákon protiústavný. Strana chystala aj podanie na Európsky súd pre ľudské práva.

Zákon o štátnom občianstve prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2010. Reagovala ním na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Ministerstvo vnútra avizovalo zmenu zákona, dosiaľ ju ale nepredložilo. Rezort však prijal nariadenie o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Od februára 2015 umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Mostu-Híd sa nepozdávalo ani toto riešenie. "Výnimky považujeme za veľmi zlý nápad. Smer ušil zlý zákon, na ktorý dnes doplácajú ľudia, ale nechce priznať, že urobil zle, tak sa snaží trochu to zmierniť," hovoril v decembri 2014 predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Jeho stranícka kolegyňa Lucia Žitňanská, ktorá je dnes ministerka spravodlivosti, nariadenie kritizovala preto, že podľa nej prináša ľuďom právnu neistotu a situáciu s odoberaním slovenského občianstva nerieši.