Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Pohľadávky veriteľov Váhostavu zaplatia daňoví poplatníci

Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Most-Híd bude v parlamente presadzovať, aby ťarchu reštrukturalizácie museli znášať aj vlastníci Váhostavu.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Pohľadávky malých veriteľov Váhostavu-SK zaplatia daňoví poplatníci. Tvrdí to opozičná strana Most-Híd.

Vláda v utorok (14.4.) schválila návrh, podľa ktorého reštrukturalizovaná firma nebude môcť svojim majiteľom vyplatiť zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 % ich pohľadávok.

Ak teda v rámci reštrukturalizácie dostanú veritelia menej ako 40 % zo svojich pohľadávok, zvyšné percentá do tohto limitu si budú môcť uplatňovať zo ziskov firmy po skončení reštrukturalizácie.

Zároveň ale premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že pohľadávky malých veriteľov bude môcť od nich odkúpiť štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB). Veritelia tak dostanú okamžite financie vo výške 40 % svojich pohľadávok a tieto peniaze bude od dlhujúcej spoločnosti vymáhať už štátna SZRB. Financovať to bude SZRB z odvodu, ktorý už v súčasnosti do špeciálneho štátneho fondu odvádzajú banky. Tento postup sa bude týkať aj súčasných veriteľov spoločnosti Váhostav-SK, ktorým plánuje firma vyplatiť 15 % z dlhovaných peňazí.

"Odkúpenie pohľadávok veriteľov sa bude diať z verejných zdrojov. Záručnej banke bude reštrukturalizačný plán garantovať len to, čo garantuje malým živnostníkom. To dostane s najväčšou pravdepodobnosťou záručná banka späť," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská.

Zvyšok peňazí by sa mal záručnej banke vrátiť z budúcich ziskov Váhostavu-SK. "To nie je vymáhateľná pohľadávka. To je pohľadávka, ktorú Váhostav-SK môže, ale nemusí uhradiť. V konečnom dôsledku je veľké riziko, že záručná banka to, čo vyplatí živnostníkom, celé naspäť nikdy nedostane. Bude mať v rukách toxické aktíva a v konečnom dôsledku si to odnesú daňoví poplatníci," tvrdí Žitňanská.

Most-Híd preto bude v parlamente presadzovať, aby ťarchu reštrukturalizácie museli znášať aj vlastníci Váhostavu-SK. "Odkúpenie pohľadávok za 40 % by bolo v poriadku jedine vtedy, keby do tohto procesu boli zapojení aj majitelia Váhostavu-SK svojim majetkom," avizoval predseda strany Béla Bugár.



Domnieva sa, že strana Smer-SD naďalej drží ochrannú ruku nad Váhostavom-SK a jeho majiteľom Jurajom Širokým. Majitelia spoločnosti by sa pritom podľa platnej legislatívy mohli na reštrukturalizácii podieľať. "Je úplne zákonné, aby pán Široký založil svoj hotel ako garanciu, že Váhostav-SK záväzky voči malým veriteľom vyplatí," skonštatovala Žitňanská.

Strana taktiež upozornila na to, že návrhy týkajúce sa reštrukturalizácii v budúcnosti bude parlament schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. Časť právnych noriem však má nadobudnúť účinnosť 1. júla 2015 či v januári 2016. "Prichádzame o to, aby sme sa mohli venovať právnemu predpisu, ktorý má skvalitniť podnikateľské prostredie. Veľmi dobre vieme, aké chyby sa robia v právnych predpisoch, keď sa robia narýchlo," skonštatovala Žitňanská.



Podľa jej slov na dnešnej schôdzi parlamentu chýba aj pôvodný bod programu, ktorým mala byť správa ku kauze Váhostavu. "Mala priniesť svetlo do neprehľadnej siete schránkových firiem, ktoré stoja za Váhostavom. Aj preto považujeme dnešné rokovanie parlamentu za cynické divadlo Roberta Fica," dodala.