Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Most-Híd rozumie dileme Lajčáka v súvislosti s paktom OSN o migrácii

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Vládny Most-Híd rozumie dileme šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) v prípade Globálneho paktu OSN o migrácii. Pred rokovaním vlády pripustil, že je ochotný zvážiť demisiu, ak parlament odhlasuje, že sa Slovensko k paktu nepridá.

"Rozumieme dileme ministra zahraničných vecí, ktorý bol pri koncipovaní samotného dokumentu, a ktorý hovorí o zneužívaní témy na získavanie lacných politických bodov," uviedla pre TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Lajčák pred rokovaním vlády uviedol, že odkedy je vo funkcii ministra, presadzuje víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske a súčasťou riešení. "Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať," priblížil.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu. Lajčák má v tejto súvislosti v stredu (21. 11.) vystúpiť v zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR. Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložila uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. S prijatím paktu nesúhlasia ani opozičné Sme rodina a SaS.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.