Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SNEM MOSTA-HÍD: Splnili sme množstvo priorít, vieme pomôcť občanom

Na snímke vľavo predseda strany Most - Híd Béla Bugár počas príhovoru na rokovaní snemu strany MOST – HÍD v Bratsialave 9. júna 2018 Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa strany Slovensko zažíva najlepšie hospodárske časy od svojho vzniku, keď sa miera nezamestnanosti blíži k hranici piatich percent.

Bratislava 9. júna (TASR) - Počas viac ako dvoch rokov vo vláde sa strane Most-Híd podarilo splniť veľké množstvo priorít z Programového vyhlásenia vlády. Aj v nasledujúcom období chce pokračovať v rozbehnutých legislatívnych iniciatívach s dôrazom na hospodársku politiku a regionálny rozvoj, menšinovú politiku a právny štát. Po straníckom sneme Mosta-Híd, ktorý sa konal v sobotu v Bratislave, to vyhlásil podpredseda strany a minister životného prostredia László Sólymos.

Slovensko podľa strany zažíva krízu dôvery občanov v inštitúcie



Most-Híd prijal na sneme programový dokument týkajúci sa priorít do roku 2020. Podľa strany Slovensko zažíva najlepšie hospodárske časy od svojho vzniku, keď sa miera nezamestnanosti blíži k hranici piatich percent. Zároveň sú tu však stále regióny, najmä na strednom a východnom Slovensku, v ktorých ľudia pociťujú nedostatok pracovných príležitostí a veľké regionálne rozdiely. "Na strane druhej, Slovensko zažíva krízu dôvery časti občanov v niektoré inštitúcie, najmä v oblasti vymožiteľnosti práva. Je našou úlohou prispieť systémovými zmenami k tomu, aby sa tento nepriaznivý stav začal postupne meniť," píše sa vo vyhlásení.

Most-Híd vychádzajúc z pozícií občianskej strany, proeurópskej orientácie krajiny a zo svojho programu Občianska vízia bude preto v nastávajúcom období pokračovať v rozbehnutých legislatívnych iniciatívach. V oblasti hospodárskej politiky a regionálneho rozvoja pracuje na zlepšení podnikateľského prostredia ďalším znížením odvodov pre živnostníkov. Strana chce výrazne podporiť mladé rodiny aj formou zavedenia novej pôžičky. Nechce sa zúčastňovať na nezmyselnom populizme v oblasti dôchodkov, chce ale určiť presný vek odchodu do dôchodku päť rokov vopred pre každého občana.

Na snímke zľava podpredseda strany Most-Híd, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ivan Švejna, predseda strany Most - Híd Béla Bugár a minister životného prostredia SR, podpredseda vlády SR, podpredseda strany Most-Híd László Sólymos počas rokovania snemu strany MOST – HÍD v Bratsialave 9. júna 2018.
Foto: TASR/Dano Veselský


Pomôcť by mala aj zmena zákona o výbere policajného prezidenta



Z hľadiska samotných regiónov Most-Híd pokračuje v príprave a výstavbe rýchlostných ciest, najmä cesty R2 na strednom a východnom Slovensku. Pracuje sa aj na výstavbe nových mostov v Komárne a na Ipli, vrátane ich napojenia na hlavné cestné ťahy. "Pripravili sme nový zákon o Žitnom ostrove, ktorý by mal výrazne prispieť k ochrane pitnej vody. Chceme podporiť výstavbu kanalizácií v našich obciach," avizuje strana.

Na snímke zľava poslankyňa NRSR za stranu Most - Híd Lucia Žitňanská a predseda strany Most - Híd Béla Bugár počas rokovania snemu strany MOST – HÍD v Bratsialave 9. júna 2018.
Foto: TASR/Dano Veselský


V oblasti menšinovej politiky sa strana snaží o to, aby školský zákon definoval pojem národnostného školstva. "Ďalej rozširujeme dvojjazyčnosť na úradoch, v obchodoch, ale aj v prípade dopravných označení ciest. V oblasti menšinového školstva sa sústredíme na efektívnu výučbu slovenčiny pre deti z menšín, ako aj na zabezpečenie výchovy v materskej škole pre každé jedno dieťa v tejto republike, bez ohľadu na národnosť," píše sa v dokumente.

Vo sfére právneho štátu je hlavnou agendou získanie dôvery voličov v štátne inštitúcie. Výrazne by tomu mala pomôcť zmena zákona o výbere policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie. "Pevne veríme, že tieto kroky, ktoré sú v súlade s programom našej strany, Občianskou víziou, ako aj Programovým vyhlásením vlády, vedia konkrétne pomôcť občanom Slovenska a vylepšiť ich životné podmienky," dodala strana.