Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Most-Híd opäť nepresadil tabule v jazyku menšín na staniciach

edseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi (na snímke) 14. februára 2013 vlastnoručne namontoval pri železničnej stanici v Okoči v okrese Dunajská Streda tabuľu s maďarským názvom obce Ekecs. Foto: TASR/Milan Drozd

Bugárovci navrhovali, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Opozičný Most-Híd opäť neuspel pri pokuse dosiahnuť, aby železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené aj v menšinovom jazyku.

Národná rada totiž dnes nepodporila návrh novely zákona o dráhach z dielne strany Bélu Bugára. Právnu normu sa Most-Híd neúspešne pokúšal zmeniť aj v roku 2013. Tentoraz bol prediskutovaný aj s odborníkmi z ministerstva dopravy.

Bugárovci navrhovali, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny.

Urobiť to podľa návrhu Mosta-Híd mal vo všetkých obciach, v ktorých sa v zmysle zákona o používaní jazykov menšín používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a nachádza sa v nich železničná stanica. Navrhovaná zmena sa mala týkať približne 144 obcí.

Poslanci by sa podľa Bugára mali chopiť riešenia menšinového problému

Poslanci väčšinového národa by sa mali chopiť riešenia menšinového problému. Tvrdí to predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Poukázal pritom na dnešné hlasovanie NR SR, ktorá odmietla podporiť zavedenie dvojjazyčných tabúľ.

"Bolo by veľmi dôležité, a chcel by som sa toho dožiť, aby v budúcnosti poslanci väčšinového národa sa chopili riešenia menšinového problému, a tým by dokázali, že budujeme občiansku spoločnosť," vyhlásil Bugár s tým, že voličov maďarskej národnosti treba osloviť skutkami, a nie maďarskými billboardmi.