Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Most vystúpil z Ľudovej platformy, podľa B. Bugára riadne nefungovala

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ľudová platforma podľa Bugára riadne nefungovala, nenaplnila očakávania občanov ani strán, ktoré v nej boli združené. Poukázal na regionálne voľby, v ktorých sa strany nedokázali dohodnúť.

Bratislava 18. marca (TASR) - Strana Most-Híd vystúpila z Ľudovej platformy, v ktorej bola združená s KDH a SDKÚ-DS. Kolegom a médiám to oznámil predseda Mostu-Híd Béla Bugár na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Ľudová platforma podľa Bugára riadne nefungovala, nenaplnila očakávania občanov ani strán, ktoré v nej boli združené. Poukázal na regionálne voľby, v ktorých sa strany nedokázali dohodnúť na spoločnom postupe, uzavreli dohody aj so Smerom-SD. Ťažko spolu hľadali aj dohodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi, pričom SDKÚ-DS napriek deklarovanej podpore Pavlovi Hrušovskému podporila aj iných kandidátov.

"Po dôkladnom zvážení týchto skutočností a tiež po tom, že ľudia neveria, že Ľudová platforma môže byť alternatíva voči Smeru-SD, sme sa rozhodli informovať našich kolegov, že strana Most-Híd sa rozhodla vystúpiť," oznámil Bugár, podľa ktorého pri rozhodovaní zohralo svoju rolu viac vecí. Ľudová platforma je tým podľa neho vyriešená.

SDKÚ-DS a KDH rozhodnutie Mostu-Híd podľa Bugára prijali ako jej rozhodnutie. Bugár je naďalej za spoluprácu s partnermi, ale už nie ako strany z Ľudovej platformy, ale ako samostatné subjekty. S tým podľa neho kolegovia súhlasili. Zdôraznil, že Most-Híd pracuje na občianskej vízii. "Do budúcnosti je dôležité budovať niečo, kde bude občan v strede záujmu," poznamenal.

Pokiaľ ide o prípadnú spoluprácu s Radoslavom Procházkom, povedal, že každý, kto má záujem o spoluprácu, má v Moste-Híd dvere otvorené. "My nikoho lanáriť nebudeme, vyzeralo by to tak, akoby sme lovili, a to my nerobíme," povedal Bugár.



Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo reagoval, že výraz Ľudová platforma už bolo zbytočné používať, a to hlavne z dôvodu, že sa prezidentský kandidát KDH zapojil do kampane Roberta Fica (Smer-SD). "Došlo tiež k predvolebným koalíciám so Smerom-SD v krajských voľbách. Teda ten základ, prečo platforma vôbec vznikla, že má byť politickou alternatívou voči Smeru-SD, KDH a z jednej časti aj Most-Híd nedodržali," odkázal. Frešo teraz očakáva vážnu debatu o tom, kto je ochotný vytvoriť alternatívu voči Smeru-SD a kto sa mu bude ponúkať do skrytej alebo otvorenej koalície. "To ukážu najbližšie dni alebo týždne. Za SDKÚ-DS môžem povedal, že do žiadnej koalície so Smerom-SD nepôjdeme," uistil.



Predseda poslaneckého klubu KDH a neúspešný prezidentský kandidát Ľudovej platformy Pavol Hrušovský zdôraznil, že platforma bola slobodným zoskupením troch pravicových strán. "Tak ako dobrovoľne vznikla, tak môže aj na nejaký čas prestať s takouto inštitucionálnou spoluprácou. Ja vidím viac dôvodov, ako by tieto strany mali a mohli spolupracovať na vytváraní istej pravicovej alternatívy voči ľavicovej politike," poznamenal.