Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Možné vyhlásenie Domu spisovateľov za NKP posúdi Pamiatkový úrad SR

Na snímke budova, ktorá dlhé roky slúžila ako sídlo slovenských spisovateľov na Laurintskej ulici v Bratislave 30. júla 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo kultúry mu dnes postúpilo podnet Spolku slovenských spisovateľov.

Bratislava 4. augusta (TASR) - To, či je Dom spisovateľov možné vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku, posúdi Pamiatkový úrad (PÚ) SR. Ministerstvo kultúry (MK) mu dnes postúpilo podnet Spolku slovenských spisovateľov, ktorým sa obrátil na ministra kultúry Mareka Maďariča koncom júla s tým, aby zaradil daný objekt vrátane jeho interiéru do zoznamu kultúrnych pamiatok.

"Ministerstvo kultúry nemá zo zákona kompetenciu otvárať správne konanie vo veci vyhlasovania objektov za národné kultúrne pamiatky. Táto kompetencia spadá plne do pôsobnosti odborného orgánu, ktorým je Pamiatkový úrad SR," priblížil hovorca MK Jozef Bednár pre TASR.

Keďže súčasťou objektu na Laurinskej ulici v Bratislave sú aj vzácne architektonické články, tzv. gotické sedílie, evidované v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národné kultúrne pamiatky, ministerstvo považuje za vhodné, aby podnet vyhodnotil a zaujal k nemu stanovisko PÚ.

Dôvodom podnetu Spolku slovenských spisovateľov je zámer spoločnosti ARTHUR DS, ktorá je nájomcom priestorov, zriadiť v Klube slovenských spisovateľov prevádzku nočného striptízového klubu. Vzhľadom na nevyhnutnosť technickej úpravy základnej infraštruktúry budovy, ktorá sa nachádza v podzemí, je podľa spoločnosti jedine prevádzka Night clubu v tejto chvíli zmysluplná.

Tieto plány pobúrili mnohých umelcov aj politikov. Pod výzvu na záchranu Klubu slovenských spisovateľov sa do dnešného dňa podpísalo takmer 380 signatárov.

O tejto problematike by mal rokovať aj parlamentný výbor pre kultúru a médiá. Jeho predseda Dušan Jarjabek (Smer-SD) označil plán spoločnosti ARTHUR DS za alarmujúci, ktorý dokumentuje, kam až môže dospieť bezohľadnosť časti podnikateľov. "Nazdávam sa, že je čas, aby sa celá slovenská kultúrna spoločnosť spojila a povedala rázne Nie!" apeluje Jarjabek.

Na angažovanie sa v prospech zachovania jednej z posledných ikon slovenskej kultúrnosti a kultúrnej histórie v Bratislave vyzýva tiež SNS.

Podľa podpredsedu národniarov Antona Hrnka ide o ďalší útok na inštitúciu, ktorá je hlboko spojená so slovenskými národnými a kultúrnymi dejinami. "V Klube slovenských spisovateľov sa odohralo mnoho významných stretnutí a podujatí, ktoré sa hlboko vryli do slovenskej národnej kultúry. Už to samotné by malo byť podnetom pre štátne inštitúcie, aby sa postavili na obranu záujmov slovenskej národnej kultúry pred nenažratými developérmi, a neponechali spisovateľov obrnených len svojou pravdou napospas osudu," podčiarkol Hrnko.

Myslí si tiež, že spoločnosť ARTHUR DS týmto spôsobom vytvára tlak na vedenie Spolku slovenských spisovateľov, aby kapitulovalo pred jej nárokmi na zmocnenie sa celej budovy, ktorej polovicu spolok stále vlastní.