Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Možnosti voľby zo zahraničia by sa mohli rozšíriť, tvrdí iniciatíva

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Iniciatíva Srdcom doma spustila kampaň začiatkom roka. Jej súčasťou je petícia, ktorú už písomne podporilo 830 ľudí a 2409 sa pripojilo online.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR pripustilo, že sa začne zaoberať rozšírením možnosti slovenských občanov voliť zo zahraničia. Uviedol to Samuel Zubo z iniciatívy Srdcom doma po štvrtkovom rokovaní s generálnou riaditeľkou kancelárie ministra vnútra SR Janinou Bíróovou, na ktorom hovorili o potrebe zmeny volebného zákona. Rezort ešte minulý týždeň hovoril, že zmeny nechystá.

„Dnes sme požiadali pani generálnu riaditeľku, aby tlmočila túto našu požiadavku pani ministerke vnútra (Denise Sakovej-pozn. TASR) a ona prisľúbila, že sa touto témou bude zaoberať a návrh jej dáva zmysel. Po tom, ako jej dodáme naše požiadavky, stretne sa s generálnym riaditeľom sekcie verejnej správy ministerstva vnútra Adriánom Jenčom a následne je presvedčená o tom, že pani ministerka začne proces legislatívnej zmeny,“ vysvetlil Zubo. Zároveň dodal, že Bíróovú informovali o tom, že už 76 poslancov Národnej rady (NR) SR je naklonených k zmene legislatívy, aby občania SR mali možnosť voliť zo zahraničia aj v prezidentských voľbách, voľbách do európskeho parlamentu či do samospráv.

Iniciatíva tiež skúma, či by nebolo vhodné podať sťažnosť na Ústavný súd SR. „Je to možno protiústavný stav, keď občania, ktorí využívajú právo slobodného pohybu v rámci EÚ, nemajú možnosť voliť,“ dodáva Zubo. Týka sa to podľa iniciatívy nielen občanov, ktorí sa presídlili do zahraničia, ale aj mnohých zamestnancov ministerstiev, úradníkov v európskych štruktúrach, ako aj vojakov v misiách. Iniciatíva Srdcom doma spustila kampaň začiatkom roka. Jej súčasťou je petícia, ktorú už písomne podporilo 830 ľudí a 2409 sa pripojilo online.

Tlačový odbor MV SR ešte minulý týždeň TASR informoval, že v súčasnosti nepripravuje a neplánuje novelu zákona, ktorá by umožnila Slovákom voliť zo zahraničia pri iných ako parlamentných voľbách. Slováci, ktorí sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí, môžu voliť poštou od roku 2006. Táto možnosť sa týka len parlamentných volieb. Voliči o ňu musia vopred požiadať a poštovné platia sami.